Istraživačka stanica Petnica
Foto: N1

U iznajmljenom stanu bivšeg radnika Istraživačke stanice Petnica, Branislava Savića (65) zvanog Savan, koji se sumnjiči za seksualno nasilje nad polaznicama te institucije, pronađene su kutije filmova sa fotografijama nagih maloletnica, saznaje Nova.rs.

Za slučaj “Petnica” javnost Srbije saznala je nedavno nakon što se nekoliko žrtava Savića osmelilo da progovori o seksualnom nasilju koje su tokom boravka u Istraživačkoj stanici doživele.

Pročitajte još:

Policija je nedavno upala u iznajmljeni stan Savića i tom prilikom zaplenila više kutija filmova sa fotografijama nagih maloletnica. Reč je o slikama koje datiraju još iz ranih 90-godina.

Inače, kako nezvanično saznajemo, stan koji je Savić iznajmljivao direktno je povezan sa Istraživačkom stanicom Petnica.

“Takođe, u stanu su zaplenjeni i kompjuteri. Inkriminišući materijal poslat je na veštačenje, a sem Savića u ceo slučaj seksualnog nasilja involvirano je više osoba”, kaže naš izvor.

Iako se najpre smatralo da su svi dokazi uništeni, s obzirom na to da je nekadašnji direktor Petnice Majić za nedeljnik “Vreme” izjavio da je uprava Petnice računar na kome su se nalazile fotografije dečje pornografije reformatirala, čime su uništeni svi dokazi, situacija se potpuno promenila nakon upada službenika MUP u iznajmljeni stan Savića.

Podsetimo, o seksualnom zlostavljanju u Petnici javnost je saznala nakon što su polaznice u razgovoru za nedeljnik “Vreme“ detaljno ispričale kroz šta su prošle. Napasnik, koga žrtve oslovljavaju sa S., terao je devojčice da se skidaju i fotografisao ih gole.

Kako je nedeljnik „Vreme“ objavio, sa nasilnikom S. je sporazumno raskinut radni odnos 2017. godine. Ipak, iako zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, mejl prepiske u koje je „Vreme“ imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi „Petničkih svezaka“.

Pet žrtava seksualnog nasilja, ekskluzivno su za nedeljnik Vreme, ispričale svoja traumatična iskustva, odnosno šta su doživele tokom boravka u Istraživačkoj stanici Petnica. Reč je o periodu od 2003. do 2014. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)