Foto: Nemačka carina

Kriminalne grupe sa Balkana čija je glavna delatnost međunarodni šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, idu u korak sa razvitkom moderne tehnologije, pa su tako za šverc kokaina odnedavno počeli da koriste i GPS lokatore, koji im omogućavaju da izbegnu fizički kontakt sa saradnicima i tako budu uhvaćeni na delu.

Zaplenjena količina kokaina u Evropi dostigla je istorijski makismum 2017. godine kada je bilo ukupno 104.000 zaplena mahom manjih količina, ukupne težine 140,4 tone. Količina zaplenjenog kokaina iznosila je 20 tona više u odnosu na prethodni zabeleženi rekord iz 2006. godine i dva puta veća u odnosu na količinu zaplenjenu 2016. godin, podaci su objavljeni ranije u izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Veća potražnja belog praha dovela je do toga da tržište za kratki vremenski period ekplodira. Budući da su kriminalci sa prostora Balkana, koji se neretko nazivaju i balkanskim kartelom, sada stacionirani na izvorima kokaina u Latinskoj Americi, direktna prodaja korisnicima u Zapadnoj Evropi omogućava im kontrolu celokupnog tržišnog lanca.

Foto: Shutterstock

To im je takođe omogućilo da povećaju čistoću, smanje cene i steknu monopol na tržištu, ali i da uvedu nove trendove u samom načinu šverca…

Tako su od pre nekoliko godina šverceri droge počeli da koriste GPS lokatore. Zaplene većih količina kokaina u međunarodnim vodama, na potezu između Latinske Amerike i Evrope, gde Španije predstavlja možda i najatraktivniju rutu, primećeno je da se paketi kokaina pakuju u nepromočive torbe.

Zatim se te torbe na pučini bacaju u vodu sa prikačenim GPS lokatorima koji odašiljaju lokaciju koju registruju članovi grupe primaoca. Osim GPS uređaja, na torbe se kače i lampice kako bi paketi bili lakše uočljivi. Droga se potom ubacuje u jedrilice ili gumene čamce i odvoze na kopno.

 

Tehniku koja se još naziva i „Drop off“ je navodno koristila grupa predvođena Vinetuom Čokovićem (crnogorskim državljaninom), koga je španska policija uhapsila 2015. u operaciji u kojoj je zaplenjeno 3,5 tona kokaina i 9,3 miliona evra u kešu.

Isto je primećeno i kada je policija u Nemačkoj, u luci u Hamburgu, sa crnogorskog državnog broda „Budva“ prošle godine u maju zaplenila gotovo pola tone kokaine vrednog oko 20 miliona evra.

Foto: FRANK RUMPENHORST / AFP / Profimedia

Policije nekoliko evropskih zemalja su tada brod koji je putovao iz Santosa u Brazilu, preko Engleske ka Nemačkoj, nadzirali oko dva meseca, od kada je oko 500 kilograma kokaina utovareno na brod.

„Rano ujutru carinici su pronašli oko 500 kilograma kokaina iza zaklopki šahtova, koji je već bio spakovan u vodootporne kese. Istražitelji su takođe otkrili dodatne vreće, plutače i vodove kao i GPS predajnik. Očigledno je da je kokain trebalo da se baci preko broda sa predajnikom, gde bi ga saučesnik pokupio u čamcem. Ostali nalazi broda na kraju su doveli do identifikacije osumnjičenog iz reda posade“, rekao je prilikom zaplene medijima zvaničnik nemačke policije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar