Srđan Lalić Foto: Shutterstock

Srđan Lalilć (37), najozloglašeniji član klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, sklopio je Sporazum o statusu okrivljenog svedoka sa Tužilaštvom za organizovani kriminal (TOK) u zamenu za 18 godina zatvora. Ova odluka tužilaštva šokirala je javnost u Srbiji, a portal Nova.rs otkriva da li Lalić može ranije da izađe na slobodu.

Čovek, koji je učestvovao u svakoj likvidaciji klana i neretko davao jezive predloge kako bi trebalo mučiti žrtve, nagodio se sa Tužilaštvom i za svoje priznanje “iznudio” je 18 godina robije.

Odluka tužilaštva da sklopi Sporazum s najozloglašenijim kasapinom, koji je ljude sekao i mleo u industrijskoj mašini za mlevenja mesa, zatekla je javnost u Srbiji. Možda još više činjenica da će se takav monstrum za 18 godina ponovo naći na slobodi.

Srdjan Lalic
Srđan Lalić Foto:MUP Srbije/ Lalić i mašina za mlevenje mesa koju su kostili

Advokat i bivši sudija, Denis Bećirić, u razgovoru za Nova.rs ističe da ovakav potez Tužilaštva nesumnjivo ukazuje na jednu stvar.

“Po meni, ovaj potez nema šta drugo da bude osim toga da je Tužilaštvo nesigurno u prikupljene dokaze, pa se odlučuje na jednu ovakvu procesnu radnju”, kaže Bećirić.

Bećirić ističe da će u svakom slučaju sud imati konačnu reč. Na pitanje da li može Lalić da se nađe na slobodi pre dogovorenih 18 godina, poznati pravnik ističe da ne može.

“Kada je reč o teškom ubistvu, ne postoji mogućnost da dobije uslovni otpust. U ovom slučaju, trebalo bi da odsluži svih 18 godina zatvora. U svakom slučaju, konačnu reč ima sud koji će da odlučiti da li će prihvatiti sporazum ili ne”, kaže Bećirić.

Naš sagovornik ističe i da, prema njegovim saznanjima, dosad se u pravosuđu nije dogodio identični slučaj poput ovog.

Glavni aduti okrivljeni saradnici

Podsetimo, ključni aduti Tužilaštva za organizovani kriminal protiv klana Belivuk-Miljković definitivno su okrivljeni saradnici – Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i sada Lalić. Sva trojica spremna su da progovore o svim zlodelima koje su činili.

Sa druge strane, jedan od glavnih dokaza su i poruke razmenjene putem zaštićene Skaj aplikacije, dostavljene od stranih službi. Zahvaljujući njima je upravo i „pao“ klan.

Veljko Belivuk Velja Nevolja Skaj aplikacija Sky ecc
Foto:Shutterstock/Arhiva

Ipak, u više navrata se govorilo o tome da li su prepiske sa Skaja validan dokaz na sudu.

Odbrana okrivljenih tvrdi da je reč o nezakonitim dokazima pribavljenim protivno našem Zakoniku o krivičnom postupku, koje sud zbog toga mora da izdvoji iz spisa predmeta.

Kako je sudbina Skaj dokaza još uvek upitna, stiče se utisak da će glavni aduti tužilaštva za osuđujuću presudu biti upravo iskazi okrivljenih saradnika – Bojana Hrvatina, Nikole Spasojevića i Srđana Lalića.

BONUS VIDEO: Policija zaustavila „audi“ na naplatnoj rampi, u gepeku našli 20kg heroina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram