Foto:shutterstock paul prescott; MUP Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je od ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića te zemlje zatražio da u Beograd uputi ekipu policije, koja bi pomogla u potrazi za nestalim Splićaninom Matejem Perišem, a kako saznaje naš portal, pod lupom policajaca iz Hrvatske prvo će biti snimci sa nadzornih kamera.

Plenković je tokom jučerašnjeg dana rekao da je ekipa hrvatske policije na putu i dodao da se sve vreme radi na dva načina.

„Jedna je direktni razgovori s policijom, drugo su diplomatsko-konzularne aktivnosti koje naša ambasada provodi sa srpskim vlastima“, rekao je Plenković i dodao:

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

„Na ovaj način želimo dati dodatni naglasak da damo zajednički doprinos u potrazi za Matejem“, rekao je hrvatski premijer, preneo je zagrebački portal Index.

Plenković je dodao i da se svi elementi moraju ispitati do kraja.

Pročitajte još:

Kako nezvanično saznaje naš portal, na listi prioriteta hrvatskih istražitelja biće snimci sa nadzornih kamera, a koji su u noći nestanka, tačnije između 30. i 31. decembra, usnimile nestalog mladića.

Reč je o nekoliko snimaka, a pojedini su sporni zbog okolnosti koje ih prate. Najsporniji je definitivno snimak na kome se vidi kako neko pliva rekom, a za koga su pojedini mediji tvrdili da je reč o nestalom Splićaninu. te se pretpostavlja da uopšte nije sačinjen kobne večeri.

Snimak plivača jasno ukazuje da je voda oko njega čista, odnosno da po površini ne pliva ništa drugo. U zimskom periodu to je krajnje neobična okolnost, imajući u vidu da zbog visokog vodostaja, reka neizostavno nosi sa sobom gomilu granja, stabala, đubreta i svega što joj se u slivu nađe na putu, posebno pri obali.

Takođe, i sam otac mladića Nenad Periš, inače međunarodni vaterpolo sudija, istakao je da je prema njegovim saznajima temperatura vode bila svega pet stepeni, te da je nemoguće da bilo ko na onakav način pliva u takvoj vodi.

Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša iz Splita, mladić nestao u novogodišnjoj noći
Nenad Periš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sa druge strane, na snimcima koji su se pojavili na internetu može se videti kako mladić, za koga se sumnja da je Matej, u majici kratkih rukava kako trči, zatim pokušava da zaustavi taksi u Karađorđevoj ulici, a onda nastavlja da trči sve do restorana Savanova.

Potom mladić silazi stepenicama do „pontona“ ispred tog restorana i tu se snimak prekida.

Trenutak u kom mladić ulazi u reku Savu nije zabeležen, niti je poznato šta se dalje dešavalo.

Pomenuti snimak spuštanja niz stepenice je sporan i iz još jednog razloga. Na snimku sa nadzorne kamere, koja gleda ka stepenicama koje vode ka reci, vidi se kako se mladić spušta niz iste, a samo nekoliko metara dalje nalazi se još jedna osoba. I ta osoba je u kratkim rukavima i spušta se ka vodi.

Zasad nije poznato da li je policija identifikovala pomenutu osobu, a koja bi mogla da ima izvesna saznanja o Mateju s obzirom da se nalazila na udaljenost od njega.

Pomenuti snimak je otvorio i pitanje da li je zaista nestali Matej na njemu i da li je on sačinjen kobne večeri i pored toga što vreme i datum sa odgovoraju. Nije najjasnije kako je moguće da se ljudi u to doba, u sred decembra, šetaju u majicama na kratke rukave.

Matej Peris
Matej Periš Foto:Screenshot/Instagram/matejperis

Ono što je možda najnejasnije jeste i kako su pomenuti snimci uopšte završili u javnosti, pogotovo s obzirom na to da nije ni utvrđeno od strane zvaničnih istražnih organa da je na svim video-zapisima Matej.

Periš: Na dva snimka je Matej

Nenad Periš ranije je za naš portal izjavio da je na dva snimka njegov sin. Periša smo upitali i za snimak kada se mladić spušta niz reku.

“To nije identifikovano, oni samo sumnjaju da je matej, ne mogu potvrditi”, kaže za list Nova Periš.

Podsetimo, potraga za nestalim Matejom ušla je u 12.dan. Splićaninu se trag izgubio u noći između 30. i 31. decembra. On je 30. decembra stigao u Beograd sa društvom, kako bi dočekali Novu godinu.

Potraga za nestalim mladićem Matejem Perišem kod Beton hale Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Najpre su bili u restoranu na večeri, a potom su se odatle uputili u klub “Gotik”. Dva do tri sata posle ponoći Matej je, iz zasad nepoznatih razloga, napustio klub.

Ujedno to je i poslednji put kada je viđen. Njegov nestanak prijavili su prijatelji koji su kobne večeri bili sa njim.

Oni su se, nakon poligrafskog testiranja i ispitivanja u policiji, vratili za Hrvatsku.

Jurić: Pokazati sve snimke

O spornim snimcima govorio je i osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, Igor Jurić. Rekao je da bi istragu umnogome unapredili ostali snimci sa sigurnosnih kamera grada, koji nisu prikazani javnosti.

Igor Jurić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Mi vidimo određene snimke, postoje kamere koje mogu da pokažu šta je zabeležno na drugim sigurnosnim kamerama. Ako su već neki snimci pušteni, neće istrazi štetiti ni snimci koji pokazuju njegovo kretanje kasnije“, izjavio je Jurić za medije.

BONUS video: Rekonstrukcija kretanja Mateja Periša

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram