Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Suđenje Vladislavu Funštajnu (44), ocu i sinu Mirku (66) i Draganu Đankoviću (39), kao i Borislavu Istijanoviću, optuženi da su pripadnici organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila 800 kilograma kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Optuženom Funštajnu, koji je označen kao organizator ove grupe, sudi se u odsustvu, dok su Đankovići i Istijanović na današnjem pretresu negirali krivicu za krijumčarenje narkotika.

Mlađi Đanković je prilikom iznošenja odbrane ispričao da je prvooptuženog Vladislava Funštajna upoznao 2018. godine, kao i da o švercu narkotika nije znao ništa. On je potom do detalja ispričao šta je prethodilo zapleni 800 kilograma kokaina, koja je otkrivena prošle godine u blizini Azorskih ostrva, nakon čega je ova grupa uhapšena.

„Vladu poznajem od ranije, išao sam da mu popravljam računare. Nakon nekog vremena je otišao u Tursku da radi kao skiper i ubrzo me je, pošto je znao da sam u težoj materijalnoj situaciji, pozvao da dođem tamo da čuvam brodove. Nakon nekog vremena, kada smo se vratili iz Turske u Srbiju, Vlada je govorio da želi da kupi brod i govorio da su u Americi jeftiniji. Ubrzo mi je rekao da je našao, ali u Meksiku“, rekao je Đanković.

Policija otkrila 800 kilograma kokaina Foto: EPA/VICTOR LOPEZ

Kako je ispričao, ubrzo je Funštajn pronašao brod, a potom je u Srbiju došao i njegov prijatelj Rus Sergej Rasohin, jer je trebalo da njih dvojica idu u Meksiko da kaparišu pomenuti brod.

„Oni su otišli u Meksiko i nakon izvesnog vremena Vlada me je pozvao i rekao: ‘Ajde, dođi, platiću ti, ima nekih instalacija, pa da ih središ’. Nakon što sam dobio vizu, otišao sam u La Paz i tamo sam zatekao dva broda, rastavljena, nijedan nije izgledao kao onaj sa fotografije, što mi je Vlada pokazivao. Ja mesec dana nisam ništa tamo radio, kada sam video da nema posla, a zbog čega sam se čak i sporečkao sa Vladom, rešio da se vratim u Srbiju“, rekao je on.

On je dodao i da mu je Funštajn jednom prilikom rekao da jedan brod planiraju da prodaju, a da je drugi namenjen za prevoz turista, kao i da nije znao da bilo kojih od njih ima veze sa švercom narkotika.

„Vlada mi je jednom prilikom rekao da treba da idu u Španiju, da prodaju jedan od ta dva broda, ali nisam znao šta prevoze njim, da li ima nekih pregrada, niti sam imao ikakva saznanja o krijumčarenju narkotika. Oni još uvek nisu krenuli brodom dok sam ja bio u La Pazu. Ja sam u La Paz otišao, jer sam mislio da ću tamo zaraditi 1000 evra za mesec dana“, rekao je Đanković.

Đanković je potom upitan i za pomenute transakcije novca, od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara kako se navodi u optužnici, a koje je uplaćivao Funštajnu nakon dolaska u Srbiju.

„Ja sam po povratku u Srbiju u nekoliko navrata uplaćivao novac Vladi, jer sam video da je bio u problemu, tokom rute imali su nekih problema, ostali bez hrane i slično. Ja sam taj novac uplaćivao po Vladinom nalogu. Taj novac mi je dao Vladin prijatelj, kojem je on ranije pozajmio“, dodao je on.

Ipak, optuženi nije mogao da se izjasni na pitanja advokata i sudije zašto je novac uplaćivao na račune različitih ljudi, a ne samo na Funštajnov, ako je već bio namenjen njemu.

Podsetimo, španska policija je 1. septembra prošle godine jedrilicu, na kojoj su zatečeni Vladislav Funštajn, Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas (24) i Rus Sergej Rasohin (48), zaustavila između Azorskih i Kanarskih ostrva i na njoj pronašla 800 kilograma kokaina. U istoj akciji, u Srbiji su, u Šidu, uhapšeni otac i sin Mirko i Dragan Đanković. Đankoviću su, kako se sumnja, bili deo kriminalne grupe koja je bila zadužena za logističku podršku, uplate novca neophodnog za finansiranje puta, kao i za transport. Optuženi se terete da su organizovali kriminalnu grupu koja je delovala od marta do avgusta prošle godine i organizovala šverc droge iz Latinske Amerike, preko Atlantskog okeana, do Evrope.

Nabavljao karte po nižoj ceni

Mlađi Đanković je prilikom iznošenja odbrane, rekao i da je optuženog Borislava Istijanovića poznaje od ranije, jer je on nabavljao karte po nižoj ceni.

„Kada su Vlada i Sergej išli u Meksiko, upitali su me za avionske karte za La Paz i ja sam ih tada uputio na Borislava, jer mi ih je on i ranije nabavljao po nižoj ceni. Meni je, takođe, nabavio za 700 evra kada sam išao u La Paz kod Vlade“, rekao je Đanković.

Ipak, on nije mogao da se izjasni na pitanje tužioca da li je Istijaković imao neku agenciju za prodaju karata, odnosno na koji način ih je nabavljao po nižoj ceni, nego što su to radile ovlašćene avionske kompanije.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar