Foto: Profimedia.rs

Dejan Stanimirović (45) zvani Markos, koji je ubijen 1. aprila u gradu Gvamal u Kolumbiji, bio je izuzetno značajna karika za šverc kokaina sa teritorije latinske amerike u Evropu, a procenjuje se da je kriminalna grupa kojom je upravljao godišnje transportovala i do 250 tona kokaina.

Kako piše portal El Spectado, za Srbinom koji je upucan u Kolumbiji pod sumnjivim okolnostima tragao je Europol ali i 30 drugih zemalja, bio je označen kao važan deo balkanskog kartela i jedan od najtraženijih begunaca nakon što je 2011. godine uhapšeno šest osoba zbog trgovine 3.5 tona hašiša. Navnodno, podaci otkriveni prilikom tog hapšenja vodili su do Stanimirovića.

Pucnjava u kojoj je ubijen dogodila se u sredu 1. aprila u zoru u kući u opštini Meta, tačnije u rezidenciji Hosea Vićentea Rivijere, poznatog po nadimku Soldado u krugovima paravojnih formacija kojima je rukovodio.

Kako se Stanimirović našao u kući vođe paravnojne jedinice još nije najjasnije, mada tragovi ukazuju na to da je u njegovoj rezidenciji živeo desetak dana jer ga je situacija sa pandemijom korona virusa, odnosno merom obavezne samoizolacije nakon ulaska u zemlju, praktično smestila u Soldadov dom, budući da je prethodno 16. marta iz Ekvadora doputovao u Kolumbiju.

O tome koliko je jak uticaj i kolika je moć balkanskog kartela pisao je i portal El Spectado ocenivši ga jednim od najmoćnijih u Evropi. Široka mreža njihove moći prostire se na zemlje poput Španije, Grčke, Holandije, Hrvatske, Belgije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, i upravo zbog toga se smatra da je Stanimirović bio jedna od „veza“ najstarijeg kontinenta i Južne Amerike, te da je njegov zadatak bio uspostavljanje kontakata i utvrđivanje novih ruta za šverc.

UBISTVO KAO U GANGSTERSKOM FILMU

Kobne noći u kući Soldada slavio se rođendan njegovog deteta. U ranim jutarnjim časovima, navodno, zvanice su odlučile da se zabave tako što će igrati opasnu i bizarnu igru ruski rulet. Navodno, Stanimirović nije bio srećne ruke, tako da ga je hitac ispaljen iz revolvera smrtno povredio.

Prema toj verziji događaja, Soldadovi ljudi su ranjenog Stanimirovića bukvalno izbacili do obližnje saobraćajnice, gde su ga pronašla dvojica policajaca. Kada su ga smestili automobil i uputili se u bolnicu, srpski narko-bos je izgovorio nekoliko nerazgovetnih reči i izdahnuo.

Policajci su navodno pratili tragove krvi koji su ih odveli do Soldadove kuće. A tamo su ih sačekali „Vojnikovi“ ljudi. Otvorili su vatru i u obračunu su ubijena dva policajca, ali i sam Soldado. Uhapšeno je pet osoba koji bi trebalo da odgonetnu šta se tačno dogodilo, među kojima i Soldadoca supruga, a zaplenjeno je sedam komada oružja.