Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Milan Koluvija, brat Predraga Koluvije, uhapšenog vlasnika poljoprivrednog gazdinstva za uzgoj organske hrane "Jovanjica", na kom je pronađen rekordan zasad marihuane, na saslušanju pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal, gde se pojavio u statusu svedoka, izjavio je da je obilazio podrum u kome je primetio konoplju, ali ne napomenuo da nije znao razliku između prave i "psihoaktivne", kao i da je njegov zadatak bio da isključuje lampe koje su bile u toj prostoriji.

Milan Koluvija pojavio se krajem prošle godine dva puta pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal. Prvi put početkom decembra kada je odbio da svedoči, pozivajući se na svoje zakonom predviđeno pravo da kao srodnik prvookrivljenog Predraga Koluvije, ne mora da daje iskaz.

Međutim, nekoliko nedelja kasnije, Koluvija je ipak pristao da svedoči i govori o svojim saznanjima u vezi sa nedozvoljenom proizvodnjom indijske konoplje na tom imanju.

U tom svedočenju Koluvija stariji je naveo je bio zaposlen na poljoprivrednom gazdinstvu „Jovanjica“ od osnivanja i da je obavljao razne poslove od noćnog čuvara – od razvoza radnika do transporta voća i povrća po prodavnicama.

U sovim iskazu on je naveo i da je „Gazdinstvo Jovanjica“, osnovano  pre 5-6 godina, kao i da su u to vreme na imanju postojale samo kuhinja, svlačionica, trpezarija, hladnjača, trafo-stanica i veliki plasetnik. Upravna zgrada izgrađena je tek 2017. a useljena dve godine kasnije.

Ključni deo svedočenja Milana Koluvije odnosio se na podrum u kome je policij pronašla marihuanu.

„Te prostorije su napravljene kada je građena nova hladnjača otprilike pre tri godine. Podzemne prostorije nisu zidali zaposleni u „Jovanjici“, nego neka uslužna firma mislim da se radi o firimi „Biologistik“, ne znam koliko je radnika gradilo te prostorije i koliko su se dugo radile“,  kazao je u svom svedočenju Milan Koluvija.

On je takođe naveo je da je u podrumske prostorije silazio više od 10 puta i da su u početku one bile prazne, ali i da je od proleća 2019. primetio da se u tim prostorijama, na samom ulazu, nalaze neke biljke u saksijama i gajbicama. Te biljke su, kako je rekao, bile sa cvetovima,  a vrhovi su bili u sušari.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zameniku tužioca za organizovani kriminal govorio je i o ključevima koje je često držao u svom posedu, a kojih je bilo ukupno četiri. Jedan za bravu od podrumskih prostorija, dva od rasadnika i jedan od zadnje kapije, napominjući da je svežanj stajao u kuhinji i da je svako mogao da ih uzme.Potom je naveo On je naveo da prilikom obilaska nikada nikog nije zatekao u podrumu koji je obilazio posle radnog vremena.

On je u izjavi naveo i da je znao da biljka koja se nalazi u podrumskim prostorijama je industrijska konoplja, kao i da on ne zna razliku između one industrijske i „psihoaktivne“.

On je u svom svedočenju takođe naveo i da je imao obavezu da ručno isključuje lampe koje se nisu isključivale automatski i da je to bio osnovni razlog njegovog silaska u podrum. Sve to je, kako je naveo, radio po nalogu okrivljenog Vladana Živojinovića.

Za privatno preduzeće za obezbeđenje „Ronin“, rekao je da se pojavilo pre dve godine i da su 24 časovno obezbeđivali „Jovanjicu“ i da je jedan je imao stalno obavezu da bude u portirnici, a drugi je išao u oblizak i da se sa vremenom taj broj povećao na tri radnika, kao i da je organizacija obezbeđenja bila takva, da oni nisu imali pristup u druge objekte, pa ni u podrum, već su bili samo na kapijama.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U svedočenju Milan je spomenuo i da je Predraga Koluviju na imanju viđao u prolazu, ali i da nikoga od okrivljenih nije nikad video u podrumu, kao i da ne zna tačan broj radnika na imanju.

Na pitanje Zore Dobičanin Nikodinović, advokata prvooptuženog Predraga Koluvije, da li mu je poznato da li je „Jovanjica“ imala neko posebno odobrenje  nekog državnog organa za uzgajanje industrijske konoplje, Milan Koluvija je naveo da je na vratima bilo istaknuto odobrenje Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na pitanje advokatice da li je Zdravko Milošević snabdevao „Jovanjicu“ hranom u nekom trenutku, Milan je rekao da jeste i da je uzimao viškove porvća za spremanje hrane u restoranu. On je takođe naveo i da se inustrijska konoplja u Jovanjici počela uzgajati tek od proleća 2019, ali da ne zna tačan mesec. Takođe naveo je da je u „Jovanjici“ uzgajano mnogo biljaka i da šest hektara na kolikom prostoru se prostire imanje nije bilo pod konopljom  i da je veći deo bio bez zasada, kao i da mu nije bilo jasno zašto su se neke biljke gajile u podrumu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare