Dragan Kikanović Foto:N1

Ginekolog Dragan Kikanović odbacio je optužbe Branka Gajića, supruga Nataše Gajić, kojoj je jedna beba preminula tokom porođaja u GAK "Narodni front", a druga bila na aparatima. Kikanović je istakao da je uradio sve što je mogao, kao i da žali zbog tragičnog slučaja. On je ocenio tvrdnje Gajića kao "lažne" i istakao da o celom slučaju postoji medicinska dokumentacija.

Televizija N1 je pre nekoliko dana emitovala priču o porodici Gajić. Branko Gajić je tada rekao da njegovoj supruzi sa blizanačkom trudnoćom i koronavirusom nije na vreme pružena pomoć, zbog čega je jedan beba umrla, a druga završila na aparatima. N1 je kontaktirala i Ginekološko akušersku kliniku „Narodni Front“, kao i KBC „Dragiša Mišović“, koje su se oglasile saopštenjima, koja su u suprotnosti sa svedočenjem Branka Gajića. Reagujući na ta saopštenja, Branko Gajić je u petak za N1 kazao da GAK „Narodni Front“ pokušava da se „opere“, i kaže da informacije o svom detetu dobija na kašičicu.

Kikanović je u Novom danu na N1 izrazio žaljenje zbog smrti bebe, i naveo da je to veliki stres za njega i njegove kolege.

„Hoću da kažem da razumem njegovo stanje (Branka Gajića) i njegovo psihičko rastrojstvo, ali ne mogu da pređem preko grubih i zlonamernih neistina koje je izneo. Prva neistina je da sam ja Nataši vodio trudnoću. Ja sam Natašu video samo jednom, slovima i brojem samo jednom. To je bilo u privatnoj ordinaciji mesec i po dana pre očekivanog porođaja, i sedam dana pre porođaja. Ja sam je pogledao tada u privatnoj ordinaciji, ona je bila u odličnom stanju i nije imala simptome korone uopšte“, navodi Kikanović.

Branko Gajić Foto: N1

Prema njegovim rečima, tada su se dogovorili da se vide za sedam dana u GAK „Narodni Front“ kako bi nastavili preglede. Međutim, on navodi da je Nataša Gajić već sutradan dobila temperaturu.

„To mi je javila tek u petak, nakon tri dana. Ja sam joj rekao da se testira. Pitao sam je kako se oseća, ona je rekla da se ne oseća loše, jedino da u nekom trenutku ima visoku temperaturu. Rekao sam joj da pije antibiotik, obara temperaturu paracetamolom, uzima vitamine i da se rehidrira. Tog dana mi je kasnije javila da je test pozitivan. Ja sam joj rekao da ukoliko je u redu, da se čujemo sutra, i da vidimo šta se dešava“, kazuje Kikanović.

On je napomenuo da ga je trudnica dan nakon toga zvala i saopštila mu da misli da joj je pukao vodenjak.

„Ja sam joj rekao da ide u ‘Narodni front’, pozvao dežurne kolege i najavio da će doći trudnica sa blizancima, pozitivna na koronu. Koleginica koja je bila dežurna je primila, uradila test na naprsnuće vodenjaka, utvrdila je da vodenjak nije pukao, uradila je ultra-zvuk, snimanje srčane akcije oba ploda, i sve je ukazivalo da je sa trudnoćom sve u redu“, napominje Kikanović.

Dragan Kikanović Foto:N1

Nakon toga, Nataša Gajić je vraćena kući.

On je na pitanje da li su bolnice dužne da prime trudnice, bile one kovid pozitivne ili ne, odgovorio da trudnica koja ima još mesec i dana i po do termina – nije pred porođajem.

„Kada bismo mi primili sve trudnice mesec i po dana pred porođajem da leže, ne bi nam bilo dovoljno još deset ovakvih bolnica“, naglašava Kikanović.

On je rekao da njegove kolege i on postupaju po „akušerskim indikacijama“.

Ubrzane komplikacije

„Ako je žena u porođaju, ili ako joj je pukao vodenjak, mi je primamo i započinjemo porođaj. Ako je žena došla zato što ima temperaturu, i zato što je bolesna od kovida, ona treba da se leči u nadležnoj kovid ambulanti i bolnici“, kaže on.

„On je mene zvala u nedelju, rekla da je bila u ‘Mišoviću’, da je obavljen ultrazvuk, da je sve u redu, ali da je tražila da joj daju infuziju, da bi oborili temperaturu, a da joj je odgovoreno da oni to ne mogu, kao i da nisu u stanju da to urade i poslali je u ‘Narodni front’. Ja sam ponovo pozvao dežurnog doktora, rekao sam o čemu se radi, ona je došla i odbila pregled“, naglašava Kikanović i dodaje da postoji dokument u kome stoji da je pacijentkinja odbila pregled.

„Po rečima ekipe koja je bila dežurna, ona je odbila pregled. Doktorka ju je savetovala da ostane, jer dolazi drugi dan zaredom, a ona je odbila…  Suprotno od toga tvrdi suprug, koji nije bio prisutan tokom pregleda. On priča o nečemu što nije mogao da zna, šta je bilo i kako je bilo. Njen suprug je posle porođaja došao u ‘Narodni front’, seo u direktorovu kancelariju, i pitao je: ‘Zašto je niste naterali da ostane’? Mi smo odgovorili da ne možemo nekog naterati da ostane. Ne možete je naterati čak ni da potpiše ako neće“, podvlači Kikanović.

„Ne razumem zašto ovaj čovek (Branko Gajić) misli da sam ja nešto pogrešio. Ja sam prosto mogao da kada sam video da ima koronu, kažem: ‘Idite regularnim putem, nemojte me zvati’. Ali sam hteo, ljudski, da im pomognem, da im ubrzam, i da se to završi. A hteo sam i da upozorim kolege da će im doći korona trudnica, i da se i oni zaštite“, ukazuje on.

Kikanović odbacuje i tvrdnje Branka Gajića da je od kuće urgirao da se trudnica ne primi potom u „Narodni front“.

„Da li vi zaista verujete da je moja moć tolika, da ja od kuće pozovem dežurnog lekara, i kažem da nekog ne primi, ako on stavi faksimil na svoju odluku, koja je protivna medicinskim uverenjima? I koja je to sestra rekla? Želeo bih da se ta sestra suoči sa mnom i da to kaže. Zar mislite da je ako je žena za hitan prijem da je neće primiti zato što sam ja zvao i tražio da se ne primi? To su laži najgore vrste“, izričit je Kikanović i dodaje da je ceo slučaj notiran u medicinskoj dokumentaciji.

On navodi da ga je trudnica zvala i u nedelju, kao i u ponedeljak, kada mu je saopštila da je dobila bolove.

„Ja sam joj rekao: Hitno u ‘Narodni front’. Ona je došla u poodmakloj fazi porođaja, otvorena potpuno. Sa plodom u porođajnom kanalu, duboko. Primljena je, urađen je ultra-zvuk, konstatovano je da prva beba nema srčanu radnju, da je druga dobro, i odmah je porodila“, kaže on i dodaje da se ne zna kako je konkretno korona uticala na porođaj, jer kod različitih osoba, deluje na različite načine.

„Ne možemo hospitalizovati svaku korona trudnicu mesec i po dana pred porođaj“, ponavlja Kikanović.

On je otkrio da je stanje preživele bebe dobro, i dodao da će „po svemu sudeći, sa tim detetom biti sve u redu“.

„To dete je rođeno sa dva kila i osamdeset grama. Prevremeno, preterminsko dete, nezrelo i sa nezrelim plućima. U najčešćem broju slučajeva (takve bebe) zahtevaju mehaničku potporu za ventilaciju. Znači, to dete je rođeno sa dobrom ocenom za njegovu starost trudnoće i za njegovu zrelost. Stavljeno je na mehaničku ventilaciju i dat je lek koji dovodi do zrelosti pluća. To dete je već skinuto sa ventilacije, diše spontano, i po svemu sudeći će sa tim detetom biti sve u redu“, objašnjava Kikanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare