Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ekipa portala Nova.rs obišla je romsko naselje na Čukarici, u kojem je u požaru prošlog petka povređeno sedmoro dece, od kojih je jedno (14) preminulo danas u Dečjoj klinici u Tiršovoj. Dočekali su nas članovi "Romske sloge" koji su doneli pomoć, hranu i odeću, a potom su uputili apel Aleksandru Vučiću u kojem ga pitaju - koliko novca će da izdvoji za njih?


„Dobro došli, idemo unutra da vidite kako žive. Blato je do kolena… da znate samo“, rekao nam je Goran Stanojević iz pomenute organizacije.

Goran Stanojević, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na samom ulazu u naselje trošne kartonske barake iz kojih bojažljivo vire dečje glave.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Zovem se Marijana i deca mog brata su povređena u požaru. Ne znam kako su, niko nam ništa ne govori, ali bilo je strašno. Nikoga nije briga za nas i kako živimo“, rekla nam je glasom punim suza pokazujući na mesto na kojem se dogodila nesreća.

Mesto nesreće,  Nemanja Jovanović/Nova.rs

Deca su se igrala kod dalekovoda, a potom je došlo do eksplozije koja je izazvala strujni udar. Njih sedmoro je prevezeno u Tiršovu, u međuvremenu jedno je preminulo, a dvoje se, prema nezvaničnim informacijama, bore za život.

Moli za pomoć, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Puklo je kao eksplozija. Ja sam živim sa osmoro dece i još četvoro od brata. Nemamo gde, nemamo ništa. Živimo na zgarištu. Gledao sam kako mi decu prži struja. Molim da mi se nekako pomogne, bilo kako. Mojoj deci je sve spaljeno u požaru, cela glava. Nemaju majku, sve sam radim, ne znam šta ću…“, rekao nam je samohrani otac.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nehumani uslovi za život okovali su ovo naselje. Sve deluje baš kao što je rekao naš sagovornik. Kao veliko zgarište i deponija.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Đura Nikolić, Sebastijan Kurina, Goran Stanojević, Danilo Kolumpar iz „Romske časti“ pomogli su im koliko su mogli. Doneli su, kako smo gore naveli, hranu i odeću.

Svi su se okupili oko kombija čekajući svoj paket pomoći.

Đura Nikolić – Romska čast, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Romska čast donela je poklone, došli smo da pružimo podršku našem narodu, da im damo poklone i da pošaljemo jednu poruku. Da se Dragoljub Acković odrekne svoje šestomesečne plate zbog ovih ljudi ovde. Rekli su da je rešenje za ove Rome da idu u kontejnere. Mi mislimo da nije. Treba im pomoć. Doneli smo koliko smo mogli da kupimo iz naših džepova. A šta radi Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine? Neka se odrekne svog dela zbog ove ovde sirotinje ako ne može drugačije da pomogne. Ne znam jel on u nekoj partiji, ako jeste, neka kaže“, priča Đura Nikolić i nastavlja:

„Ako je Aleksandar Vučić iz budžeta Srbije izdvojio milion evra za pomoć Hrvatskoj nakon zemljotresa, pitam ga koliko će za nas da izdvoji? Za svoj narod, svoje građane. Ne želimo konfronatciju, mi smo građani Srbije“, kaže on.

Da li su sva deca ista Da li su sva deca ista

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram