Nemanja Stojanović, Foto: privatna arhiva

Advokatska komora Kragujevac (AKK) nedavno je uputila dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, kojim apeluju da se što pre okonča istraga u slučaju ubistva mladog advokata Nemanje Stojanovića (27), a koji je, navodno, greškom likvidiran 13. septembra 2017. godine ispred svoje zgrade u Jagodini. Zamenik predsednika AKK Milovan Stojanović, inače otac ubijenog Nemanje, kaže za portal Nova.rs da samo želi da se istraga smaknuća njegovog sina konačno, nakon dve i po godine tapkanja u mestu, završi.

Kako Stojanović navodi u razgovoru za naš portal, nesumnjiva činjenica je to da je njegov sin greškom ubijen, ali i da bi ova istraga bila davno zavšena da su nadležni u PU Jagodina svoj posao obavljali profesionalno.

„Ne znam da li je policija u poslovnim vezama ili se plaši lica koja stoje iza ubistva mog sina, ali znam i da bi počinioci bili uhapšeni odavno, da su oni postupali ozbiljno i profesionalno, odnosno kako im nalaže profesija. Inspektori su imali čoveka osumnjičenog za ovaj zločin, ali su ga pustili, bez ikakvog zadržavanja ili bilo čega sličnog. Zbog toga je saslušan i M. T., jedan od rukovodioca PU Jagodina, koji je vodio poligrafsko ispitivanje tog muškarca. On je tada ispričao da se seća jednog muškarca koji je odreagovao na nekoliko ključnih pitanja na poligrafu, odnosno da je „pao“, ali da ga je pustio, jer poligrafsko testiranje nije dokaz na sudu“, kaže otac ubijenog advokata i dodaje da bi trebalo saslušati sve inspektore MUP Jagodine.

Foto: Privatna arhiva

Stojanović, inače zamenik predsednika AKK, kaže i da su rezultati dosadašnje istrage takvi da se zna i ko je bio prava meta ovog napada, ali da, opet, slučaj stoji u mestu.

„Tokom istrage, preko video-kamera, nadležni su došli do indicija da je meta bio čovek Milan T., koji je živeo na trećem spratu zgrade u kojoj je i moj sin, ali na šestom. Tog dana su se vremenski periodi dolaska mog sina i tog čoveka podudarili. Ono što sam saznao iz istrage jeste da je i sam Milan T., odnosno meta napada, ispričao da je te večeri došao do zgrade i da je video da mu svetlo još uvek gori u stanu. Pošto se prethodno posvađao sa ženom, odlučio je da ode do prodavnice i vrati se kada ona legne. Međutim, ubrzo nakon ovoga došao je moj sin i nedužan, greškom, nastradao“, kaže Stojanović.

On navodi i da smatra da bi istragu ubistva njegovog sina trebalo da preuzme specijalno tužilaštvo, jer je očigledno reč o „obračuma između organizovanih kriminalnih grupa koje godinama unazad potresaju Jagodinu“.

„U tom periodu na teritoriji Jagodine nastradalo je sedam ili osam osoba. Smatram da postoje svi potrebni elementi da ovaj predmet preuzme specijalno tužilaštvo, jer moj sin nije nastradao kao zamena meta između dva čoveka koja su se posvađala, potukla, ili tome slično. Reč je o zameni meta u sukobima između najopasnijih kriminalnih grupa u Jagodini, odnosna mafijaša i narko-dilera. Nemanja je greškom ubijen u okviru obračuna između organizovanih kriminalnih grupa, gde je reč o drogi, novcu i teškim krivičnim delima“, priča advokat.

Stojanović se pita i kako je moguće da se jedan ovakav zločin dogodi na samo 15 do 20 metara od policijske stanice u ovom gradu.

„Da li je moguće da policija ne kontroliše bezbednost u okolini svoje stanice, makar? Mnogi kažu da se moj sin našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, ali nije tako. Napadač se našao u „pogrešno vreme, na pogrešnom mestu“, moj sin ne, on se samo vraćao u svoj stan“, dodaje Stojanović.

Podsetimo, advokat Nemanja Stojanović ubijen je u noći između 12. i 13. septembra 2017. godine, ispred ulaza zgrade u kojoj je živeo. Mladi advokat ubijen je sa četiri hitaca iz pištolja, a napadač ni dan danas nije pronađen. Pretpostavlja se da je prava meta ovog napada bio Milan T., koji je takođe stanovao u pomenutoj zgradi i koji je početkom januara ove godine ranjen u Jagodini.

 

Nisu imali sukobe

Stojanović u razgovoru za naš portal kaže i da je pitao sve inspektore i načelnike u PU Jagodina da li imaju ikakva operativna saznanja da je postojao neki motiv da njegov sin bude napadnut.

„Pitao sam da li su eventualno moji ili Nemanjini predmeti doveli do toga, rekli su ne. Mi nismo imali sukobe ni sa kim, Nemanja je bio mladić za primer i to svako u našem gradu to zna“, dodaje Stojanović.