Foto: Nova.rs, Shutterstock

Uroš Pašajlić, koji je svoju osmogodišnju ćerku držao zatočenu u stanu u kadi, doveden je u Prvi osnovni sud u Beogradu, gde će mu danas početi suđenje. On je policijskom "maricom" dovezen iz pritvora, u kom se nalazi od hapšenja.

U optužnici koja je podignuta protiv njega Pašajlić se tereti da je devojčicu duže vreme držao u nehumanim uslovima koji su do detalja opisani. Ipak, optužnica se ni u jednom njenom delu ne bavi odgovornošću institucija za koje je ovo dete godinama bilo nevidljivo.

Devojčica je po rođenju jedno vreme provela u Prihvatilištu za decu u Zvečanskoj ulici, jer je utvrđeno da su joj i otac i majka zavisnici od narkotika.

„Dva odeljenja Gradskog centra za socijalni rad, Palilula i Zvezdara, radila su sa porodicom koja se nalazi u njihovoj evidenciji od rođenja deteta. Centar za socijalni rad podneo je zahtev za lišavanje prava da otac i majka devojčice budu roditelji. 2017. godine je na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” Uroš Pašajlić ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad devojčicom, kao i da poseduje uslove za život maloletnog deteta u svom domaćinstvu“, objasnio je naš izvor ranije.

Nije poznato da li je dete lečeno u domovima zdravlja Zvezdara i Palilula, kao ni da li su zdravstveni radnici primetili znake nasilja ili roditeljskog zanemarivanja po pitanju zdravstvenog statusa deteta, da li je uredno vakcinisano i da li je, ukoliko je uočeno, nasilje odnosno zanemarivanje prijavljeno drugim nadležnim ustanovama.

U optužnici koju je protiv Pašajlića podiglo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, prema našim nezvaničnim saznanjima, navodi se da je Uroš bio zavistan od kokaina, da je devojčicu ostavljao često samu u stanu bez ikakvog nadzora i roditeljske brige.

Dete je pronađeno zahvaljujući prijavi koju je podnela Pašajlićeva partnerka policiji, koju je takođe zlostavljao.

Bonus video: Porodično nasilje u Mirijevu – otac držao ćerku zatočenu u stanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar