Foto:Nemanja Jovanović

Da među sudijama u Srbiji i dalje postoje oni koji ne podležu pritiscima i ne posustaju pred brojnim opstrukcijama, koji čvrsto stoje iza zakona i svog ličnog integriteta i ugleda, pokazao je danas sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu Slavko Žugić, koji je bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića osudio na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića.

Ono što je verovatno najbolji pokazatelj nezavisnosti sudije Žugića u radu jeste podatak da uskoro odlazi u penziju i to sa mesta sudije osnovnog suda, najnižeg sudijskog položaja u krivičnoj marteriji.

Osim što je ugled čitave svoje profesije odbranio izrečenom presudom, sudija Žigić je zadao i „završni udarac“ kada je u obrazloženju te presude javno optužio advokate odbrane da su sve vreme opstruirali postupak.

Simonović s braniocem Vikotorom Gostiljcem, Foto: TANJUG/ TANJA VALIC

“Čim je krenula završnica, krenula je potpuna opstrukcija od strane odbrane okrivljenog Simonovića. Najpre, na samom početku kada sam primio optužnicu i nakon što sam dva meseca kasnije zakazao glavni pretres, rečeno mi je “Gde žuriš?”. Takođe, govorili su mi da sudim po nalogu predsednika Aleksandra Vučića, a to se nikad u mojoj karijeri nije dogodilo. Ja ću pokrenuti odgovarajuće pravne postupke zbog vređanja moje časti kao sudije tokom ovog postupka, ali i lične zaštite”, rekao je sudija.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Koliko su sami bili pogođeni i iznenađeni njegovim rečima najbolje pokazuje to što nisu mogli da sačekaju da sudija završi sa obrazlaganjem presude, već su demonstrativno napustili sudnicu sa sve Simonovićem, uz komentar da ih je sudija „nipodaštavao i prevazišao granice ukusa“.

Gde su tačno granice ukusa na koje se pozivaju advokati, koji su sve vreme, ispod svakog ukusa nipodaštavali i spočitavali najpre to da je Milan Jovanović uopšte novinar, ostalo je nedorečeno. Ne treba se zaboraviti na verovatno najblamatniji trenutak ovog suđenja koji datira još od leta 2019. godine, kada je sudija novčano kaznio advokate jer se nisu pojavili na suđenju zbog godišnjeg odmora.

Među tim advokatima bio je i aktuelni predsednik advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac koji je posle samo dva sata, u trenutku dok je bio „na godišnjem odmoru“, držao konferenciju u prostorijama komore povodom godišnjice ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića.

Pored sudije Žugića, Simonoviću na ruku nije išao ni zamenik tužioca Predrag Milovanović, koji je takođe sve vreme uspešno odolevao svim pritiscima, opstrukcijama, pa čak i direktnim pretnjama kojima je bio izložen.

Treba podsetiti da je Simonović usred sudnice na jednom pretresu rekao Milovanoviću da „povede računa jer mu se može desiti da više nikad ne bude tužilac“.

Milovanović takođe, u pravosudnim krugovima važi za nezavisnog tužioca i upravo je zbog toga dobio poverenje većine svojih kolega tokom nedavnih izbora za članove Državnog veća tužilaca.

Inače, odluka sudije Žugića da direktno i glasno skrene pažnju javnosti da je trpeo opstrukcije advokata odbrane, naišla je na odobravanje, što su potvrdili i brojni čitaoci portala Nova.rs.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

P

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar