Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas nekadašnjeg direktora farmaceutske kuće "Galenika" Nenada Ognjenovića i njegove saradnike od optužbi da su zloupotrebama položaja oštetili tu farmaceutsku kuću za više desetina miliona evra.

Ovaj slučaj je u javnosti poznat kao „Galenika II“, a Ognjenović je inače, u slučaju „Galenika I“ u januaru ove godine osuđen prvostepenom presudom na šest godina zatvora.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je prethodno predložilo sudu da ga osudi na osam godina zatvora, a njegove saradnike na kazne od dve do pet godina.

Sud je oslobađajuću presudu izrekao i bivšem pomoćniku direktora za ekonomske poslove u „Galenici“ Draganu Šebreku, kao i za troje zaposlenih u firmi „Bg farm“ – Milici Mirković i Dragani Šutić i Miroslavu Joviću, potvrđeno je Tanjugu.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Protiv vlasnika firme „Bg farm“ Mladena Gazikalovića postupak je razdvojen zbog bolesti.

Tužilaštvo okrivljene tereti da su zloupotrebama položaja oštetili tu farmaceutsku kuću za više desetina miliona evra.

Kako je ranije saopšteno, Gazikalović, Mirković, Šutić i Jović osumnjičeni su da su u periodu od 2008. do 2011. godine, nabavljali lekove od „Galenike“ i prodavali ih zdravstvenim ustanovama, a da nisu izmirivane obaveze prema državnoj fabrici lekova.

Otužica u ovom predmetu podignuta je 2015. godine u februaru, a u novembru iste godine počelo je suđenje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar