Foto: Nemanja Jovanović, Vesna Lalić/Nova.rs

"To što tužilaštvo ne vidi ništa sporno, to je njihova stvar, ali mi iz sindikata, kao policajci, vidimo sporne činjenice i zbog toga smo podneli krivične prijave protiv državnog vrha u slučaju "Savamala", kaže u razgovoru za Nova.rs potpredsednik Novog policijsko-sindikalnog saveza, policajac Milan Dumanović, koji je pre dva dana zajedno s kolegom Zdravkom Rajevićem predao tri krivične prijave protiv najodgovornijih u državnom vrhu zbog rušenja u Hercegovačkoj ulici u centru Beograda.

Prijave su podnete za krivična dela terorizam, ometanje pravde i trgovina uticajem a njome je obuhvaćen državni vrh iz 2016. godine.

Na listi osumnjičenih je tadašnji premijer Aleksandar Vučić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, tadašnji direktor policije Vladimir Rebić, tadašnja državna sekretarka UKP Dijana Hrkalović, načelnik PU za Grad Beograd Veselin Milić, tadašnji načelnik Dežurne službe Zlatko Kostić, tadašnji šef smene Dežurne službe Goran Stamenković, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali, Zvonko Veselinović, Veljko Belivuk i ostali za koje tužilac utvrdi identitet.

Dumanović tvrdi da je tužilaštvu jedina neosporna činjenica da je Goran Stamenković tada pričao istinu, odnosno da je tada govorio i da je rekao da to što govori nije pod prisilom i pritiscima.

„Nas čudi zašto Stamenković za ono što je drugi put izjavio ne odgovara za davanje lažnog iskaza, odnosno za laži koje je rekao. Ili je lagao tada ili sada. Nemoguće je da su te dve činjenice koje je iznosio pred tužiocem tada i sada obe tačne“, navodi Dumanović.

Milan Dumanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na pitanje da li će neko u budućnosti morati da odgovara zbog nečinjenja tužilaštva, kada je reč o aferama, kaže da mu nije jasno iz kojeg razloga mediji u Srbiji ćute na činjenicu da postoje u Krivičnom zakoniku mnoga krivična dela, koja se odnose na tužioce i sudije.

„Govore o tome da su nezavisne sudije i tužioci, međutim, ako pogledate, u KZ imate novo krivično delo, koje se odnosi na tužioce i sudije, ali se retko postupalo po njima. Naravno, Zagorka Dolovac mora prva da odgovara, a onda i mnogi drugi tužioci. Stav sindikata i moj lični jeste da bi Dolovac morala odmah da bude smenjena sa mesta prve tužiteljke u Srbiji i morala bi odmah da bude procesuirana zbog svega onoga što nije radila“, navodi Dumanović koji dodaje da više ne smemo dozvoliti da je neko na čelu takve insitucije, a da ne postupa u nekom slučaju.

Dumanović kaže i da je najzanimljivije to kako se u iskazima poklapaju Goran Stamenković i Veljko Belivuk.

„Tužilaštvo nikada, niti bilo ko drugi, nije povezalo Stamenkovića i Belivuka i do sada nisu postojale takve indicije da su sarađivali, ali se njihove izjave slažu i poklapaju ko je učestvovao u rušenju“.

Na pitanje da li se Hrkalović spasila svake odgovornosti, angažovanjem advokata Vladimira Đukanovića, navodi da je stav sindikata da treba sačekati i videti šta će se desiti na prvom pripremnom ročištu.

„Što se nas tiče, Hrkalović je najveći kriminalac u državi koja je radila u državnim strukturama i ona mora da odgovara za mnogo toga, a ne samo trgovinu uticajem, što je blago za ono što je ona radila“, zaključuje Dumanović.

Očekujem da ćemo biti osuđeni

Za 1. april zakazano je izricanje prvostepene presude optuženim policajcima Mladenu Trboviću i Milanu Dumanoviću, kojima se iza zatvorenih vrata sudi za odavanje službene tajne u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, jula 2015. godine.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić u Memorijalnom centru Srebrenica 2015. godine Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Dumanović navodi da njegova očekivanja idu ka tome da će biti osuđeni s obzirom kako se vodio postupak.

„Smatramo da ovaj postupak nije trebalo da bude vođen jer sam ja pred disciplinskim organima MUP-a dva puta osuđivan odnosno kažnjavan za odavanje službene tajne. Upravni sud je oba puta poništavao ta rešenja, tako da ja sam oslobođen dva puta pred MUP-om tako da smatram da bi Viši sud morao samo da potvrdi odluku Ipak, mislim da će to morati da uradi neki drugi sud, odnosno Apelacija“.

BONUS VIDEO: Milan Dumanović i Dobrivoje Radovanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare