Foto: Oliver BUNIC / AFP / Profimedia

Apelacioni sud u Beogradu je 19. aprila ukinuo meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora - "nanogice" nekadašnjim pripadnicima Resora državne bezbednosti Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, optuženim za učešće u ubistvu novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Prema oceni Apelacionog suda, s obzirom na to da su procesne mere za obezbeđenje prisustva Romića i Radonjića i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka primenjivane duže od devet godina, ne postoje okolnosti koje bi ukazivale da je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora neophodna, piše N1 info.

Foto: EV/REUTERS/Guliver

Navedeno je da, i pored značajnog interesovanja, više ne postoji uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka, kao razlog zbog kojeg je procesna mera do sada egzistirala.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je nedavno jednoglasno utvrdio da su neopravdano dugim boravkom u pritvoru Radonjiću i Romiću povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – pravo na slobodu i bezbednost i pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora, piše N1 info.

Zbog toga je Evropski sud odlučio da država Srbija treba Radonjiću i Romiću da isplati po 1.000 evra na ime nematerijalne štete.

Njih dvojica žalila su se Evropskom sudu jer su skoro tri i po godine proveli u pritvoru, kao i zbog dužine postupka pred Ustavnim sudom za preispitivanje njihovog pritvora.

Bonus video: Šetnja od restorana Kolarac do Svetogorske 35 u ime Ćuruvije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar