Olivera Jovićević: Povlačim tužbe protiv Sergeja Trifunovića

Hronika 25. jan. 202116:18 > 16:2914 komentara
Podeli:
Foto: Printscreen, Arhiva

Voditeljka RTS Olivera Jovićević u autorskom tekstu oglasila se povodom tužbe koju je pre 15 meseci podnela protiv glumca Sergeja Trifunovića, tadašnjeg predsednika Pokreta slobodnih građana, za uvredu na Tviteru, kada je on njen rad uporedio sa radom prostitutki. Trifunović je tada napisao da "emisija koju vodi Olivera Jovićević, postoji isključivo da Olivera Jovićević ne bi radila za 150 eura na sat, na poziv", a pomenuta voditeljka, koja ga je tužila u parničnom postupku, istakla je da tužbu povlači u znak protesta jer sud ništa ne čini u ovom slučaju.

Njen autorski tekst prenosimo u celosti:

„Kako je moguće da sudovi od novembra 2019. godine, kada sam podnela krivičnu i parničnu tužbu, ne postupaju u slučaju bez presedana o kome su se izjašnjavali svi osim suda.

Pročitajte još...

Prošlo je petnaest meseci otkako sam u parničnom postupku tužila Sergeja Trifunovića, tadašnjeg predsednika Pokreta slobodnih građana, za uvredu nakon što je na Tviteru objavio da „Emisija koju vodi Olivera Jovićević, postoji isključivo da Olivera Jovićević ne bi radila za 150 evra na sat, na poziv“ i ostale gadosti. U krivičnom postupku toliko traje prebacivanje mesne nadležnosti između Trećeg i Prvog osnovnog suda u Beogradu, o čemu je arbitrirao Viši sud u Beogradu donošenjem rešenja da je za moju tužbu nadležan Prvi osnovni sud, a potom i nepostupanje tog suda.

Razlog – prvo se Trifunoviću nije mogla utvrditi adresa, a zatim, tvrdi njegov advokat, to što Trifunović nije primio tužbu. To bi gotovo moglo biti valjano pravno obrazloženje da Trifunović nije moju tužbu (tačnije fotografiju tužbe), uz vulgarne komentare, nedavno objavio na društvenim mrežama zajedno sa mojim ličnim podacima, jedinstvenim matičnim brojem i adresom stana u kome živim sa porodicom. Tako je na najbezočniji način od mene i moje porodice još jednom napravio metu i narugao se pravdi.

Sergej Trifunović Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Pitam: kako je moguće da sudovi od novembra 2019. godine, kada sam podnela krivičnu i parničnu tužbu, ne postupaju u slučaju bez presedana o kome su se izjašnjavali svi – Trifunovićevi istomišljenici na Tviteru koji su licitirali „koliko koštam“, dodatno me unižavajući, novinarska udruženja, vlast i opozicija, Pokret slobodnih građana, udruženja za ženska prava, poverenici za ljudska prava, mediji sa više stotina objava, regionalna javnost. Svi osim suda.

Trifunovićeve uvrede donele su meni i mojima višemesečnu agoniju u kojoj se moje ime povlačilo po medijima i društvenim mrežama na najvulgarniji način, a na moj račun stizale pretnje ubistvom zbog kojih je reagovala policija. Posledice Trifunovićevog tvita trpim i danas: kad god se u javnosti otvori tema o tretmanu, zlostavljanju ili uvredama novinara, obavezno se za primer navodi moj slučaj, koji je u javnosti okarakterisan i kao „ubistvo ličnosti“ i, dodajem, pokušaj ubistva profesije.

Nedavno je republička javna tužiteljka donela Opšte obavezno uputstvo čiji je cilj podizanje bezbednosti novinara u Republici Srbiji. Novinu u ovom uputstvu predstavlja obavezivanje tužilaca na urgentno postupanje kada je reč o ugrožavanju bezbednosti novinara, ali očigledno da moj slučaj nije zavredeo ovakvu kvalifikaciju. Potrebno je valjda da mi neko i fizički naudi, za šta je Trifunović, sudeći prema onome što sam doživela, stvorio sve pretpostavke.

Zbog svega navedenog, obaveštavam javnost da u znak protesta zbog nepostupanja suda u razumnom roku povlačim krivičnu i parničnu tužbu protiv Sergeja Trifunovića, bivšeg lidera Pokreta slobodnih građana.

Verujem da je pravda spora ali dostižna, ali nema veće nepravde nego kada pravda zakasni. Ili andrićevskim rečnikom kazano, to ohrabruje zlo da se u jednom društvu nekažnjeno prima i širi dalje“, napisala je u tekstu dugodišnja voditeljka RTS-a.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar