Foto:evropskasrbija.rs

Advokat Goran Karadarević, koji zastupa novosadskog političara Srđana Egića (44), koji se tereti za krivično delo silovanje, oglasio se nakon informacije da je potvrđena optužnica protiv Egića.

Njegovo reagovanje prenosimo u celosti:

„Nakon što je objavljen tekst kojim je javnost informisana da je potvrđena optužnica protiv našeg klijenta želimo da obavestimo javnost da se na medijskim portalima objavljuju neistine o samom predmetu zbog čega moramo da reagujemo. Prvo, neistinita informacija da je okrivljenom pritvor produžen zbog „mogućnosti uticaja na svedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog dela“. Suprotno tome, Viši sud u Novom Sadu doneo je dana 29.12.2023.godine rešenje kojim je okrivljenom produžio pritvor shodno odredbama čl. 211 stav 1 tačka 1 ZKP, odnosno samo zbog opasnosti od bekstva. U vezi ovoga, odbrana je shodno ranijim odlukama, pre svega Apelacionog suda, Višem sudu u Novom Sadu podnela predlog za jemstvo i u narednom periodu očekujemo pozitivnu odluku, jer više ne postoje razlozi da se okrivljeni nalazi u pritvoru, koji pritvor egzistira već 10 meseci.

U okviru ovog teksta pojavljuje se podnaslov „Ovo je adut tužilaštva“. U tom delu interpretira se sadržina iskaza, kako se navodi „sudskog veštaka koji je upoznat sa tokom ovog postupka“. Ni jednog momenta se ne navodi ime i prezime veštaka koji ovu izjavu daje i prosto ne možemo da verujem da je to veštak koji je obavljao sudskomedicinsko veštačenje u ovom predmetu koji je i bio nadležan da da nalaz i mišljenje o postojanju eventualnih povreda kod oštećene nakon kritičnog događaja. Apsolutno su neistinite informacije da je ginekološki pregled oštećene „nedvosmisleno pokazao da je imala grub odnos i povrede koje odgovaraju činu silovanja“. Do sada, kao branioci, kolega Miroslav Perković i ja nismo želeli da izlazimo u javnost sa sadržinom dokaza jer je predmet bio u fazi istrage, ali nećemo da dozvolimo da se u javnost plasira neistina o ovom slučaju. Zbog toga, ukazujemo javnosti da ginekološki pregled kod oštećene nije pokazao postojanje bilo kakve povrede generalno, a posebno povrede koja bi ukazala na to da je oštećena kritičnom prilikom silovana.

Iz ovog razloga su svi navodi u ovom tekstu o postojanju nekakvih dokaza da je okrivljeni silovao oštećenu potpuno neosnovani. U toku suđenja za koje ćemo videti da li će biti otvoreno za javnost, će se jasno pokazati da postoje brojni objektivni dokazi koji oštećenu potpuno demantuju u onome što je, kako rekla pred tužiocem, tako i veliki broj puta u javnosti. Još jednom ponavljamo da se radi o osetljivom slučaju i privatnosti i jedne i druge strane zbog čega do sada nismo izlazili u javnost, ali zbog zaštite prava na pravično suđenje našeg klijenta i kako javnost ne bi bila dovedena u zabludu, bilo je potrebno da odgovorimo na ovu vest“, navodi se u saopštenju advokata Karadarevića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar