Odloženo suđenje Deru i Cigleru zbog izostanka prevodioca

Hronika 26. mar. 202115:23
Podeli:
Foto: Milan Malíček / Borgis / Profimedia

U Višem sudu u Beogradu danas je za 9. april odloženo suđenje Čaba Deru i Alenu Cigleru povodom optužbi da su kao saizvršioci ubili Nebojšu Markovića u beogradskom naselju Banovo brdo 5. januara 2019. godine.

Kako je rečeno Tanjugu, do odlaganja je došlo zbog nedolaska prevodioca za mađarski jezik koji je tražio odlaganje iz zdravstvenih razloga.

Na suđenju je trebalo da svedoči Ciglerova nevenčana supruga Melinda.

Deru se za saizvršilaštvo u Markovićevom ubistvu sudi u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, a pred beogradskim sudom ga zastupa advokat koji mu je postavljen po službenoj dužnosti.

Zbog ubistva jednog mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Cigler se nalazi u pritvoru u Beogradu i svoju odbranu je na prošlom suđenju u februaru izneo na mađarskom jeziku, tvrdeći da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično delo.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je ižručen Mađarskoj.

Derova i Ciglerova žrtva, Marković, navodno je ubijen slučajno.

Prema pisanju medija, njihova meta je zapravo bio njegov šurak Aleksandar Šarac, koji sredinom oktobra 2020. preminuo u bolnici nakon što je u sred dana pogođen u garaži Tržnog centra Ušće na Novom Beogradu.

Šarac je ispitan ranije kao svedok u istrazi, a za njegovo ubistvo osumnjičen je Lazar Ilić, koji je nedavno uhapšen u Budvi, zbog sumnje da je planirao likvidaciju jednog stanovnika tog grada.

Der i Cigler se terete za krivična dela teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Ubistvo Markovića zabeleženo je kamerom sa okolne zgrade, koji će biti izveden kao dokaz na suđenju.

Na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlači pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Der je pre nepune tri godine izašao iz zatvora gde je ležao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija, Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.

Tereti za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio automobil „punto“ kojim se Der dovezao i pobegao sa mesta zločina.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar