Foto: N1

Tačno je da je u tom moru lekarske bahatosti, bezobrazluka i nestručnosti, dr Mletić bila jedina koja je znala kako izgleda moja ćerka, kao i da ju je jedino ona obišla u sobi na GAK u kojoj je ležala od 15. do 20. februara. Tačno je i to da mi je jedino ona prišla ispred sudnice i izjavila saučešće kad je počelo suđenje, kao i da sam joj, u tom paklu u kom sam se našla okružena onima koji zaslužuju doživotne robije zbog smrti moje ćerka, rekla: "Šta ćete vi ovde, doktorka?" Ali...".

Ovim rečima započela je svoju ispovest Beograđanka Ilinka Novaković, čija je ćerka Ljiljana Arambašić (18) preminula pre 18 godina zbog lekarskog nemara i pogrešnog lečenja u Kliničkom centru Srbije. Majka nesrećne devojke reagovala je na pismo ginekologa dr Gordane Miletić, koje je redakciji Nova.rs uputila iz zatvora u kom služi dvogodišnju kaznu zbog nesavesnog lečenja mlade Ljiljane.

Pored dr Miletić, osuđena je i njena koleginica Vera Milenković, dok je preostalih petoro lekara koji su blili optuženi, oslobođeno krivice nakon 16 godina suđenja. Podsetimo, dr Miletić je u pismu upućenom našoj redakciji tvrdila da se oseća žrtvovanom u ovom slučaju, kao i da je ona najmnaje kriva za smrt mlade devojke. Za tragičan ishod bolničkog zbrinjavanja mlade Ljiljane, kako je rekla, za nju su najodgovorniji hirurzi Urgentnog centra koji joj nisu konstatovali upalu slepog creva, već je prebacili na GAK sa sumnjom na ginekološke tegobe.

Foto: Privatna arhiva/N1

Iako je većinu činjenica koje je dr Miletić iznela u svom pismu potvrdila, Ljiljanina majka Ilinka međutim, smatra da svaki lekar koji je učestvovao u lečenju njene ćerke odgovoran za njenu smrt.

„Ne znam šta bih više rekla o agoniji tog suđenja koje je trajalo 16 godina, kao i čitavom nizu oslobođenih lekara. Znate da se prvi put slavilo Sretenje, tog 15. februara 2002. kada je moja kćerka Ljiljana primljena na Urgentni centar za hitnim uputom iz Doma zdravlja u kojem je bilo naznačeno da se sumnja na slepo crevo. Međutim, nikoga nije bilo na Urgentnom osim jednog specijalizanta Vladana Arsenijevića koji je bio prvi u nizu dželata, blago je reći neljubaznih i nestručnih lekara“, počinje ispovest za naš portal Ljiljanina majka Ilinka.

Arsenijević je, kako tvrdi majka Ilinka, Ljiljanu prosledio na GAK gde je ležala i kada joj je sepsa već obuzela, telo poslata lažnom dojavom na klinku Laza Lazarevć.

Ilinka Novaković Foto: N1

„Lekar Miloš Radović dojavio je da se moja kćerka porodila i da je poludela na porođaju. Posle je obdukcija pokazala da je Ljiljana bila nevina, ali možete li da pretpostavite šta je sve prošlo moje dete i mi u borbi sa svima njima“, kaže Ilinka.

Doktorka Gordana Miletić, kako kaže majka tragično nastradale Ljiljane, jedina joj je prešla ispred sudnice kada je počelo suđenje, izjavila saučešće i ona je jedina obavila „vizitu“ tj. javila se njenoj kćerki.

„Doktorka Gordana je jedina znala kako izgleda, i u tom paklu onih koji zaslužuju doživotne robije rekla sam „otkud vi tu“ jer sam bila sluđena, ali je svejedno smatram krivom, ali da je u tom moru bahatosti, bezobrazluka i nestručnosti ona bila jedina koja se javila mojoj kćerki, ukoliko je to ikakva uteha“, navodi Ilinka.

Ona dodaje i da je doktorka Miletić jedina ušla u sobu u kojoj joj je kćerka ležala od 15. do 20. februara na GAK-u i javila se pacijentima.

„Ali ni ona nije pogledala nalaze, nije pogledala leukocite koji su skočili u toku prve noći leženja na GAK-u dvostruko, niti temperaturnu listu koja nije ni bila uredno vođena, to smo sve saznali kada je je pokrenuta tužba i kada su organi reda počeli da priklupljaju dokumentaciju. Ostali lekari sa spiska optuženih i dalje rade, nisu im oduzete licence. I dr Miletić i dr Milenković nisu ostale bez licence za rad“, objašnjava Ljiljanina majka.

Kaže i da će doktorka Miletić, koja piše vapaj pismo iz zatvora. biti u tom zatvoru dve godine i vratiće se svojoj kući, svojoj porodici, svojoj deci, a njena kćerka leži skoro 19 godina na Lešću.

„Sve ove godine ja nisam imala snage ni da budem majka mojoj drugoj kćerki. Ukoliko doktorka smatra da nije kriva neka traži pravdu u sudu u Strazburu, jer sam i ja 16 godina tražila mrvicu pravde za moje dete, a ta pravda nije zadovoljena“, zaključuje Ilinka.

Ljiljana Arambašić Foto: Privatna arhiva

Ljiljana Arambašić javila se u Urgentni centar gde ju je uputio lekar iz Doma zdravlja u Borči, zbog sumnje na perforaciju slepog creva. Tamošnji lekari hirurzi odbacili su tu dijagnozu i ubrzo devojku prebacili na GAK zbog sumnje da su njeni nesnosni bolovi, koji su bili toliki da su izazivali i halucinacije, zapravo ginekološke prirode. Iz GAK je devojka prebačena u neuropsihijatrijsku kliniku Dr Laza Lazaraević, odakle  je u teškom stanju vraćena u Urgentni centar, a potom upućena na Infektivnu kliniku gde je iste noći preminula u teškim mukama.

Nakon što je obdukcija pokazala da je smrt nastupila od slepog creva, kao i da niko od lekara koji su učestvovali u njenom zbrinjavanju, najpre iz Urgentnog centra, a potom iz GAK, nije uspostavio pravu dijagnozu, pokrenuta je istraga koja se okončala optužnicom. Međutim, na optuženičkoj klupi nije završio niko od lekara – hirurga iz Urgentnog centra, koji su najpre morali da konstatuju slepo crevo, već sedmoro ginekologa iz GAK – Snežana Vukajlović, Srboljub Milićević, Aleksandar Jovanović, Miloš Radović, Vera Milenković, Aleksandra Dimitrijević i Gordana Miletić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare