Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Redakciji portala Nova.rs obratio se pravni zastupnik Branislava Lečića, za koga je glumica Danijela Štajnfeld u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krajem marta ove godine navela da je nad njom izvršio krivično delo silovanje. Lečić je naime reagovao na tekst naslova "Poligraf je poslednji čin Lečićeve najgore predstave" objavljenog 27. marta, uz zahtev da se objavi njegov odgovor, jer su, kako navodi, povređena njegova ljudska prava.

Odgovor Branislava Lečića na pomenuti članak prenosimo u celosti:

„Predstavu za javnost napravili su pojedini mediji i novinari, kršeći zakonske i moralne norme i osuđujući me pre nego sam za išta i optužen. Poslednji čin iste može biti jedino kada svako ko je postupao nezakonito za isto bude i odgovarao.

Sudeći po tekstu novinara portala Nova.rs, kada neko iznese optužbe protiv mene, to je njegovo pravo, i treba mu verovati. Međutim, kada ja iznesem nešto u svoju odbranu, to je rašomonijada. Ja ne smem da se branim, ne smem da se smejem, ne smem ništa da izjavim, jer sam kriv bez obzira da li je to zaista tako ili ne. Na Vašu žalost, gospođo Aleksić, o mojoj krivici nećete odlučivati Vi.

Dok sa jedne strane imamo ženu koja tvrdi da je bila žrtva silovanja, s druge strane imamo čoveka koji tvrdi da je nije silovao. A dokle god sud u sudskom postupku ne odluči da sam ikoga silovao, svi, pa i Vi, gospođo Aleksić i gospodine Laliću, dužni ste smatrati me nevinim čovekom i tako se ophoditi prema meni. O mom ugledu, takođe, možete imati stav, ali nije dozvoljeno da me vređate i omalovažavate. A vašarsku predstavu prave upravo oni koji, zarad nekog čitaoca više, senzacionalistički i tendeciozno izveštavaju o slučaju koji epilog mora dobiti pred nadležnim državnim organima, a ne ni u medijima, ni na vašarima.

Osvrnemo li se na zakonsku regulativu javnog informisanja (Zakon o javnom informisanju i medijima), videćemo da se putem medija objavljuju informacije, ideje i mišljenja o pojavama, događajima i ličnostima o kojima javnost ima opravdan interes da zna, bez obzira na način na koji su pribavljane informacije, u skladu sa odredbama ovog zakona, i da svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i sredstava javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju. Postavlja se pitanje čiji interes i prava se ostvaruju na ovaj način, označavanjem nevinih ljudi kao učinilaca najtežih zločina, i uskraćivanjem istima prava da se optužbi brani.

Osim što je objavljivanje mojih fotografijama, označavanjem mog viđenja situacije kao rašomonijade, a mog obraćanja javnosti kao vašarske predstave, povređeni su moj lični interes i prava, a pre svega moji ugled i čast, kao i pravo na pravično suđenje i pretpostavka nevinosti kao prava koja su mi garantovana najvišim nacionalnim i međunarodnim pravnim aktima.

Od novinara koji je autor sporne informacije i portala Nova.rs ne zahtevam izvinjenje, i isto ne prihvatam, budući da je vrednost mojih prava koja su povređena tolika da izvinjenje ne bi popravilo načinjenu štetu. Međutim, zbog interesa istine i ljudskih prava uopšte, zahtevam da se na portalu Nova.rs (a sve u skladu sa odredbama čl. 98 Zakona o javnom informisanju i medijima) objavi odgovor kako ja, Branislav Lečić, nisam učinio krivično delo za koje me pojedinci i pojedini mediji optužuju, kao i da svako ko je optužen za krivično delo mora smatrati nevinim sve dok se ne dokaže njegova krivica na osnovu zakona.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare