Foto: EPA/MARTIN MEISSNER

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od haškog suda da odloži izricanje pravosnažne presude Mladiću, zakazano za 8.jun, zato što Mladić insistira da izricanju prisustvuje u sudnici, uz oba branioca, a jedan od branilaca Dragan Ivetić neće moći da bude prisutan iz medicinskih razloga. Glavni branilac Branko Lukić, kako je naznačio, obavezan je da poštuje Mladićeve instrukcije i stoga ni on neće moći da, u određeno vreme, bude prisutan u sudnici.

U zahtevu, koji je sud objavio, odbrana je zatražila da izricanje pravosnažne presuda bude odloženo do trenutka kada i Mladić i branioci Lukić i Ivetić budu mogli da budu prisutni u haškoj sudnici

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića sud je prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH.

Odbrana je precizirala da je advokat Ivetić bio „hitno hospitalizovan“ i da „tekuće lečenje sprečava njegovo učešće u bilo kojem obliku“.

Apelaciono veće suda prethodno je optuženom i braniocima ponudilo da, ako ne mogu da budu u sudnici zbog ograničenja usled pandemije koronavirusa, izricanju presude prisustvuju preko video veze.

Prema današnjem dokumentu, general Mladić je to, međutim, kategorično odbio, insistirajući da i on i oba branioca budu u sudnici. Branilac Lukić, kako je napisao, mora da poštuje uputstva klijenta i stoga ne može da otputuje u Hag.

Odbrana je u podnesku ponovo zatražila da sud, pre izricanja pravosnažne presude, utvrdi da li je Mladić mentalno sposoban da učestvuje u procesu zbog posledica ranijih moždanih udara i drugih bolesti.

Generala Mladića (78), ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je, 22. novembra 2017, nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su žalbom zahtevali da general Mladić bude proglašen krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Apelacionim većem koje će doneti pravosnažnu presudu generalu Mladiću predsedava sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije. Članovi veća su sudije Mustafa El Baža (Mustapha EL Baaj), Aminata Engum (Aminatta N`Gum) iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande i Sejmor Penton (Seymour) sa Jamajke.

Okončanje haškog procesa generalu Mladiću već je par puta odlagano zbog pandemije koronavirusa i operacije kojoj je Mladić bio podvrgnut u martu prošle godine.

Sredinom novembra prošle godine, bila je odložena i rasprava o stanju u postupku zato što Mladićevi branioci nisu mogli da doputuju u Hag zbog ograničenja usled pandemije, a general je odbio da se zasedanje održi putem video veze.

Mladić je poslednji sud u haškoj sudnici bio u avgustu prošle godine, za vreme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar