Protest advokata ispred Advokatske komore Srbije, AKS, advokati, zatvorena ulica, Dečanska
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Protesni odbor advokata, nezadovoljnih dopunom mišljenja Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa naplatom troškova obrade kredita najavio je danas radikalizaciju protesta advokata i novu inicijativu za potpunu obustavu rada.

„Planiramo da radikalizujemo proteste, jer je 100 odsto advokata za obustavu, a naši predstavnici u Advokatksoj komori Srbije (AKS) su izdali naše poverenje“, rekao je advokat Miroslav Živković i dodao da je ideja da se obustava rada započne u Beogradu isto kao i 2014. godine, kada je advokatura negodovala zbog javnobeležništva.

Advokatskoj komori Beograda odneta je direktna inicijativa za obustavi rada i očekuje se da se skupština te komore o njoj izjasni u roku od 30 dana treba da bude skupština koja će odlučiti o daljim koracima.

Pre dve sedmice skupština AKS je odbila preporuku Konferencije svih advokata da se obustavi rad do povlačenja advokaturi sporne dopune pravnog stava VKS.

Živković je pored ostalog ukazao da se banke sada „izvlače“ falsifikatima na sudu, jer su, kako tvrdi, u predmetu naveli datum ponude koji je deset dana kasniji u odnosu na datum potpisivanja ugovora.

On smatra da je to je nedopustivo i ukazuje da su prema zvaničnom podatku iz APR-a od prošle godine, banke od troškova obrade kredita prihodovale 329 miliona dinara.

U 2019. godine taj broj je nešto manji, ali , prema rečima advokata, za tri godine od tih troškova banke zaradile skoro milijardu eura.

Član Upravnog odbora Advokatske komore Beograda (AKB) Zlata Rašević smatra da su pred sudom jednaki – i građanin kao jedna strana i tužena banka kao druga strana, a da je ovim pravnim stavom VKS banka stavljena „iznad pravnog prometa“.

Govoreći o obustavi rada, ona je ukazala da je on najnezgodniji za advokate, jer oni ne mogu da zarađuju, ali da je većina njih spremna da se odrekne „dela kolača“ ili zarade pre nego da dopusti da ovaj stav prođe.

Gavrilović iz Efektive je ukazao da ni danas ne postoji dogovor šta su troškovi obrade kredita, te da nijedan predstavnik bankarskog sektora višeg ili nižeg ne zna to da objasni.

Advokaturi je sporna dopuna pravnog stava VKS iz 2018. godine, u vezi sa pravom banke da naplaćuje troškove obrade kredita i smatra da dopuna pravnog stava nije ni trebalo da se donosi jer je sudska praksa bila ujednačena, te da je dopuna stava izazvala pravnu nesigurnost.

Živković tvrdi da je stav VKS do ove dopune bio da banke imaju pravo samo na stvarne troškove, te da „niko nema pravo da prodaje maglu“.

„Ovaj pravni stav je u suprotnosti sa dosadašnjom pravnom praksom“, ukazao je nedavno Živković i podsetio na izjavu prethodnog predsednika VKS Dragomira Milojevića iz 2018. godine koji je ukazao da VKS usvaja revizije izjavljene na presude u korist banaka, i ukida ih, ukoliko banke nisu na jasan i precizan način predočile troškove obrade kredita.

BONUS VIDEO: Pobuna advokata bez zajedničkog jezika – gosti Čedomir Kokanović i Dragomir Ljubičanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)