Foto: Privatna arhiva

Katarina Rebrača, nekad poznata kao voditeljka, manekenka, glumica, danas je žena kojoj se sudi zbog pronevere 37 miliona dinara iz Fonda za prevenciju raka dojke. Svojevremeno je nosila modele najpoznatijih modnih kuća u svetu, a često je u medijima isticala život u Americi, odrastanje u kući Orsona Velsa, život u komšiluku Bi Bi Kinga i Dastina Hofmana, kao i prijateljstvo s Robertom Divalom.

Suđenje Rebrači nastavlja se danas u Višem sudu u Beogradu, a manekenki se stavljaju na teret teške zloupotrebe sa humanitarnom Fondacijom za prevenciju raka.

Inače, Rebrača je Fondaciju osnovala 2006. godine, a nekoliko godina pre toga uživala je status poznate i javne ličnosti u Srbiji, koja je ostvarila bogatu karijeru kao manekenka i top model.

Pročitajte još:

U više navrata prilikom svog istupanja u javnosti pričala je o nestvarnom životu koji je živela, druženja sa poznatima, putovanjima, ali i činjenici da je godinama nosila komade odeće najpoznatijih modnih imena.

Ipak, tog aprila 2010. godine kao bomba je u javnosti odjeknula vest da su lepoj manekenki stavljene lisice na ruke. Manekenka je završila u pritvoru zajedno sa svojom majkom Spomenkom (alijas Sandrinom) Bogunović, kao i saradnicama Mirjanom Hristić i Slađanom Mironijom.

Sve četiri su optužene da su od marta 2006. do aprila 2010, protivpravno prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda „Katarina Rebrača“ uplatili donatori, preko uplatnica koje su građanima stizale uz račune „Infostana“, radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke.

Rebrača je iz pritvora izašla posle šest meseci, tačnije u oktobru 2010. kada je protiv nje i podignuta optužnica, a ubrzo i otpočeo postupak. Tužilaštvo tereti Rebraču i ostale da su novac trošile na putne karte, hotele, letovanja, ali ne i na ono zašta je on bio, prevashodno, namenjen. Takođe, mediji su tada prenosili da je čitava afera Rebrača pokrenuta nakon što je tadašnji direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević podneo prijavu protiv Rebrače, tvrdeći da njegova bolnica nikada nije dobila nijedan dinar od njene fondacije.

Foto: Zoran Lončarević

„Rebrača, odnosno njen fond, Institutu nije dao novac za opremu ili mobilni mamograf, kako je bilo ugovoreno“, stajalo je u prijavi dr Borojevića, prenosi su ranije mediji.

Nekadašnja manekena je više puta pred sudom odbacivala optužbe tvrdeći upravo da joj je dr Borojević „napakovao“ aferu iz lične osvete, iako se ubrzo i on našao pod istragom u postupku poznatom pod nazivom afera „citostatici“. Borojević je 2012. pronađen mrtav u Košutnjaku, a optužnica protiv njega i još nekoliko lekara Instituta kasnije je odbačena.

Postupak protiv Rebrače trajao je godinama, sve dok maja 2018. nije doneta osuđujuća presuda kojom je manekenka osuđena na dve godine i deset meseci zatvora. Nakon žalbene sednice pred Apelacionim sudom, presuda je ukinuta i naloženo novo suđenje koje je otpočelo prošle godine.

Letovanje u Egiptu

Advokat Momčilo Bulatović, koji je zastupao Rebraču, tokom suđenja je isticao da je više od 20 miliona dinara potrošeno na manifestacije koje je Fond organizovao, a kojih je bilo 140, dok je jedino sporno 200.000 dinara, koje je optužena navodno potrošila za letovanje u Egiptu sa ćerkom.

Foto: Zoran Lončarević

Advokat je istakao i da u ovom slučaju nije bilo zloupotreba, jer da je postojala takva namera, Rebrača je mogla da sebe imenuje za direktorku Fonda i sebi dodeli platu koju želi i tako “isisava” novac iz istog.

BONUS video: Pronađeni ilegalni migranti

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar