Dosije Rebrača: Zašto suđenje manekenki traje deceniju

Hronika 29. sep. 202021:32 > 21:56
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Suđenje bivšoj manekenki Katarini Rebrači i njenim saradnicama zbog zloupotreba sredstava iz Fonda za prevenciju raka dojke, čiji je ona osnivač, traje skoro punih 10 godina, a epilog mu se još uvek ni ne nazire. Pred Višim sudom u Beogradu, juče je otpočelo ponovljeno suđenje po nalogu Apelacionog suda, koji je manekenki ukinuo prethodnu osuđujuću presudu iz maja 2018, a kojom je bila osuđena na kaznu od dve godine i deset meseci zatvora.

Postupak protiv Rebrače pokrenut je još u aprilu 2010. godine, kada je medijima odjeknula vest o njenom hapšenju zbog navodnih zloupotreba sa novcem Fondacije. Manekenka je završila u pritvoru zajedno sa svojom majkom Spomenkom (alijas Sandrinom) Bogunović, kao i saradnicama Mirjanom Hristić i Slađanom Mironijom. Sve četiri su optužene da su od marta 2006. do aprila 2010, protivpravno prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda „Katarina Rebrača“ uplatili donatori, preko uplatnica koje su građanima stizale uz račune „Infostana“, radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke.

Rebrača je iz pritvora izašla posle šest meseci, tačnije u oktobru 2010. kada je protiv nje i podignuta optužnica, a ubrzo i otpočeo postupak. Tužilaštvo tereti Rebraču i ostale da su novac trošile na putne karte, hotele, letovanja, ali ne i na ono zašta je on bio, prevashodno, namenjen. Takođe, mediji su tada prenosili da je čitava afera Rebrača pokrenuta nakon što je tadašnji direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević podneo prijavu protiv Rebrače, tvrdeći da njegova bolnica nikada nije dobila nijedan dinar od njene fondacije.

„Rebrača, odnosno njen fond, Institutu nije dao novac za opremu ili mobilni mamograf, kako je bilo ugovoreno“, stajalo je u prijavi dr Borojevića, prenosi su ranije mediji.

Rebrača je više puta pred sudom odbacila optužbe tvrdeći upravo to da joj je dr Borojević „napakovao“ aferu iz lične osvete, iako se ubrzo i on našao pod istragom u postupku poznatom pod nazivom afera „citostatici“. Borojević je 2012. pronađen mrtav u Košutnjaku, a optužnica protiv njega i još nekoliko lekara Instituta kasnije je odbačena.

Pročitajte još...

Manekenka nudila nagodbu

Sa druge strane, suđenje Rebrači u prve dve godine, odvijalo se donekle redovno, uz poneka opravdana odlaganja glavnih pretresa. Međutim, sredinom 2013. kada je postupak već bio u poodmakloj fazi, promenjen je postupajući sudija, zbog čega je postupak vraćen na početak. Usledila je višegodišnja pauza, a mediji su spekulisali da Rebrača pokušava da sklopi nagodbu sa tužilaštvom, odnosno sporazum o priznaju krivice u zamenu za manju kaznu.  Nagodba međutim, nije postignuta, a početak suđenja pred novim sudijom otpočelo je tek 2016. posle više uzastopnih odlaganja.

Foto: Zoran Lončarević

Tokom suđenja saslušavani su brojni svedoci, policajci, veštaci ekonomskih struka, a u maju 2018. doneta je osuđujuća presuda kojom je Rebrača osuđena na dve godine i deset meseci zatvora. Nakon žalbene sednice pred Apelacionim sudom, presuda je ukinuta i naloženo novo suđenje koje je otpočelo pripremnim ročištem juče.

Život na visokoj nozi

Inače, Rebrača je Fondacijhu osnovala 2006, a nekoliko godina pre toga uživala je status poznate i javne ličnosti u Srbiji, koja je ostvarila bogatu karijeru kao manekenka i top model, posebno dok je živela u Americi. U više navrata prilikom svog istupanja u javnosti pričala je o nestvarnom životu koji je živela, druženja sa poznatima, putovanjima…. Svojevremeno je nosila modele najpoznatijih modnih kuća u svetu, a često je u medijima isticala život u Americi, odrastanje u kući Orsona Velsa, život u komšiluku Bi Bi Kinga i Dastina Hofmana, kao i prijateljstvo s Robertom Divalom.

Majke izbegla optužnicu

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo je 2018. godine od krivičnog gonjenja Sandrine Bogunović, majke Katarine Rebrače. Inače, nakon što je afera sa humanitarnim fondom osvanula u javnosti, brojni mediji pisali su i da je manekenkina majka i ranije dovođena u vezu sa sumnjivim radnjama. Nju je, kao predsednicu Centra za kreativno domaćinstvo, u Srbiji je tužilo nekoliko opština sa kojima je potpisivala ugovore da će zaposliti žene da proizvode etno-stvari koje će prodavati na američkom tržištu. Uzela je novac, ali ništa od ugovorenog nije ispunila.

Komentari

Vaš komentar