Od nasilja do masakra: Sve tragedije Centra za socijalni rad

Podeli:
Foto: Shutterstock

Slučaj oduzimanje trogodišnjeg deteta od usvojitelja - supružnika Borisava Savića (48) i njegove supruge Biljane (52) iz Beograda zbog, kako tvrde, greške u proceduri koju su napravil radnici Centra za socijalni rad u Subotici, samo je jedan u nizu primera koji potvrđuju koliko velike, a neretko i tragične posledice mogu nastupiti kada ove institucije "zakažu".

Centar za socijalni rad se u proteklih nekoliko godina u Srbiji više puta našao u središtu brojnih afera, incidenata, ali i tragičnih događaja, koji su neretko za sobom ostavljali tragične i nepopravljive posledice.

Definitivno najdrastičniji primer kada je Centar za socijalni rad zakazao bio je u slučaju Marka Nikolića (43), koji je jula 2017. godine ispred Centra u Rakovici, nožem ubio svoju bivšu nevenčanu surpugu Maju Đorđević (38) i četvorogodišnjeg sina Mihaila.

Nikolić je šest meseci kasnije u zatvoru sebi prerezao grkljan, a ovaj slučaj, koji je duboku potresao srpsku javnost, otvorio je pitanje odgovornosti institucije u čijem se dvorištu dogodio ovaj nezapamćeni masakr.

Foto: MUP/ Marko Nikolić

Napadač je dete viđao svake srede u kontrolisanim uslovima u prostorijama ustanove za zaštitu, a interesantno je da su radnici centra, iako su prilikom svake posete trpeli njegovu torturu, u izveštajima navodili da „postoji nizak rizik od ispoljavanja nasilja Marka Nikolića u odnosu na bivšu nevenčanu suprugu“.

Javnost u Srbiji u februaru ove godine ništa manje nije šokirao ni slučaj šestoro napuštene dece, uzrasta od 3 do 16 godina u selu Novi Kozjak kod Alibunara, koji su osam meseci bili prepušteni sudbini. Mališani su živeli u trošnoj kući bez majke i oca, a interesantno je i da je Centar za socijalni rad u Alibunaru reagovao tek nakon izveštavanja medija o ovom slučaju.

Komisija Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova je nakon urgentnog zbrinjavanja dece utvrdila propuste u radu Centra za socijalni rad iz Alibunara i predložila pokretanje postupka utvrđivanja krivične odgovornosti direktora i stručnih radnika u tom centru. Kako su tada navodili iz sekretarijata, skupštini Opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.

Slučaj devojčice iz Šida, koja je prijavila da ju je hranitelj M. M. (60) iz Šida 10 godina seksualno zlostavljao, još jednom je pokrenuo pitanje ko je u lancu nadležnih institucija zakazao. Centar za socijalni rad u Šidu je devojčicu u ovu hraniteljsku porodicu smestio kada je imala svega šest godina, a M. M. je počeo da je seksualno uznemirava od njene 10, 11. godine. Postavlja se pitanje i kako Socijalni centar punih deset 10 godina nije primetio da hranitelj zlostavlja štićenicu.

Krajem aprila ove godine, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak nadzora nad radom Centra za socijalni rad u Pančevu, nakon saznanja iz medija da je jedna sedamnaestogodišnja devojčica iz tog grada bila žrtva seksualnog nasilja svog oca V. J. (43), koji je uhapšen nakon što se saznalo za slučaj. On je tada zatražio podatke o tome da li je porodica devojčice od ranije na evidenciji Centra za socijalni rad iz Pančeva, te ako jeste bila, koje su radnje preduzete u prethodnom periodu.

Pre nekoliko dana dogodio se još jedan slučaj koji je otvorio pitanje odgovornosti Centra za socijalni rad. Naime, N. B. iz Starih Banovaca određen je pritvor do 30 dana zbog sumnje da je bivšoj supruzi lupao glavu o automobil i izbio zub. Kako su mediji prenosi, napadnuta žena ga je i ranije prijavljivala Centru za socijalni rad zbog fizičkog maltretiranja i neplaćanja alimentacije, ali navodno na njene žalbe niko nije reagovao.

U navedenim, ali i brojnim drugih, pokrenuti su postupci nadzora, međutim, stiče se utisak da se i dalje dešavaju nedopustivi propusti. Jedan od tih je slučaj, koji se dogodio u utorak, kada je Centar za socijalni rad u Subotici bračnom paru oduzeo dete, iako su supružnici dobili neophodno rešenje o usvajanju. Do greške je, prema navodima pomenutih supružnika, došlo jer su radnici Centra napravili „proceduralni propust“. Kako tvrde, jedan od usvojitelja prelazi dozvoljene godine za usvajanje, a iz Centra nisu tražili saglasnost ministra, koja je neophodna u ovakvim situacijama. Rezultat toga je oduzimanje trogodišnjeg deteta, koje se tek adaptiralo na život u porodici.

Doneli rešenje za usvajanje deteta u zamenu za telefon

Još jedan slučaj koji je šokirao javnost jeste hapšenje radnika Centra za socijalni rad u Vranju Dušanke M. i njenog kolege D. T. iz Bujanovca zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita. Oni se sumnjiče da su u junu 2019. godine doneli rešenje o usvajanju dečaka (10), iako za to nisu bili ispunjeni uslovi. Navodno, Marinkovićevoj je za ovu usluga obećan mobilni telefon u vrednosti od hiljadu evra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar