Ilustracija Foto:EPA-EFE/Andrew Harnik

Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu odbacilo je zbog nedostatka dokaza krivičnu prijavu novinara regionalnog internet portala Jugmedia Dragana Marinkovića, koju je podneo zbog fizičkog napada od strane nepoznatog lica 2. marta ove godine.

U obrazloženju rešenja odbijene krivične prijave, koja je stigla danas na adresu Marinkovića, navodi se da je osumnjičeni mladić negirao delo, kao i da je svedok osumnjičenog naveo da je primetio kako Marinkovića s leđa šutira „mladić sa crvenom jaknom, kapuljačom i fantomkom na glavi“, zbog čega je veštak na priloženom snimku tragao za takvom osobom.

Konstatovano je da se osoba ne vidi jasno zbog udaljenosti kamere sa video nadzora obližnje zgrade.

Marinković je napadnut na protestu mladih u centru Leskovca, organizovanog zbog navodne najave održavanja gej parade u Leskovcu.

Marinkovića je, u prisustvu drugih novinara, šutnuo i oborio jedan mladić u prisustvu još jedne osobe.

Navodi se da su obojica nosili crvene jakne, a jedan i maramu preko lica i da je jedan od njih odmah uhapšen, ali Marinković nije mogao da prepozna napadača.

„Ne sećam se jasno lica napadača, ali ono što sam siguran to je da to lice nije nosilo fantomku“, kazao za agenciju Beta Dragan Marinković, koji je tom prilikom od siline udarca pao na beton i povredio nogu.

Marinković je naveo da je pretrpeo i psihičko nasilje na tom protestnom skupu i dodao da je ogorčen zbog odbacivanja krivične prijave jer se to, kako je kazao, ne dešava prvi put.

„Ovo je moja treća krivična prijava koju Osnovno tužilaštvo u Leskovcu odbacuje uz obrazloženje da ima krivičnog dela ali da nema krivice za napadača. S razlogom sumnjam da iza takvih odluka stoji namera ili potpuna nezainteresovanost da se napadači pronađu i kazne. Pitam se da li bi se ovako površno radilo da je na isti način napadnut neko do funkcionera vladajućih stranaka u Leskovcu i Srbiji“, naveo je on.

Prema njegovoj oceni, na taj način se crtaju mete na čela novinara u Leskovcu.

„U poslednjih deset godina od desetak prijavljenih napada i nasrtaja na novinare u Leskovcu, samo je jedan slučaj imao epilog kod Osnovnog tužilaštva gde je napadač kažnjen. Više je nego indikativno da policija u Leskovcu, bar kada su u pitanju prijave novinara, ekspresno reaguje i sa dokazima podnese krivičnu prijavu, ali kada slučaj preuzme tužilaštvo, sve pada u vodu“, naveo je on.

Marinković je naveo da ga je pre dve godine na radnom zadatku napao čovek sa leđa, „davio ga pred policijom i pred novinarima“ i pocepao mu kragnu na mantilu.

Dodao je da se to desilo „bez ikakvog povoda“, kao i da je Osnovno tužilaštvo konstatovalo da ima dela, ali nema krivice počinoca.

Pre pet godina Osnovno tužilaštvo Leskovac odbacilo je i prijavu Marinkovića podnetu protiv sina odbornice Srpske napredne stranke u Leskovcu, zbog pretnji „metkom u čelo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar