Foto: Facebook/Tanja Jankovic

Bivša novinarka B92 Tanja Janković izjavila je za portal Nova.rs da je zadovoljna presudom Osnovnog suda u Vranju, kojom su četiri osobe osuđene zbog napada na nju i njenu porodicu u restoranu Pržar, 22. septembra 2012. godine.

Osnovni sud u Vranju osudio je danas na 12 meseci kućnog zatvora aktivnog inspektora policije u Vranju Nenada Jovanovića, zbog nasilničkog ponašanja prema novinarki i nanošenja teških telesnih povreda njenom ocu Zoranu i sestri Bojani. Na po osam meseci kućnog zatvora osuđeni su Miloš Vučković i Nenad Nikolić, dok je Goranu Iliću izrečena uslovna kazna od četiri meseca zatvora, sa rokom provede od dve godine. Slađan Vasić je oslobođen optužbi.

„Zadovoljna sam što je posle ovoliko godina suđenje konačno okonačno, s obzirom na sve opstrukcije, pritiske i pretnje koje su ga pratile. Pored svega toga, imali smo i slučaj da je  sudija Marija Janićijević, razrešena zbog ponašanja, ali i opstruiranja i odugovlačenja ovog postupka. Četiri godine nije počeo glavni pretres, dok je ona bila predsednik sudskog veća. Smatram da je sadašnja sudija, danas iz sudnice Osnovnog suda u Vranju, poslala poruku svima, ali i srpskom pravosuđu, da niko nije jači od zakona niti sme da bude jači od zakona“, kazala je Janković.

Ona dodaje da je zadovoljna i zbog toga što, osim što se borila za svoju porodicu svih ovih godina, kao i za istinu i pravdu, da se borila i za novinarsku profesiju.

„Posle ovoga želim da se svako dobro zapita kako će da prođe i šta će da ga sačeka ako bude napao novinara koji samo radi svoj posao, jer moja cela porodica je stradala samo zato što sam ja radila svoj posao i ništa drugo“, priča Janković.

Novinarka smatra da je dužina postupka nenormalna, jer su dve godine čekali na podizanje optuženog predloga, a četiri godine kako se gospođa Janićijević, kako sama kaže, nije udostojila da održi jedan jedini pretres. Suđenje je zato otpočelo tek kada je predmet predat dodeljen sudiji Dragani Stanković Tasić, nakon što je njena prethodnica razrešena funkcije.

„Lokal je vrlo specifična sredina i zbog toga bi trebalo mnogo više pažnje obratiti na novinare koji rade u manjim sredinama. Ovde je  sve „burazersko, porodični, prijateljski, kumovski odnos“. Naš advokat Ivan Simić je pobednik u ovom procesu jer je bez obzira na sve pretnje i na sve pritiske od strane lokalnih, ali i od drugih moćnika, uspewo da sve ovo istera do kraja“, objašnjava Janković.

Ona smatra da je sudija Dragana Stanković Tasić održala lekciju sudskom pravosuđu danas.

„Ja za 15 minuta odlazim iz Vranja, meni ovde ostaju roditelji, ja ne živim ovde dugo, ali ja se zaista divim na hrabrosti toj ženi, koja će da ostane da živi ovde. S obzirom na dužinu procesa imala sam primedbe na njeno suđenje i sve mi se činilo da ne ide kako treba, ali znate, kad je pravda potpuno na mojoj strani, a ja osam godina pokušavam da dokažem nešto što je vrlo dokazivo“, smatra Janković.

Kontra tužba je odbijena jer je, kako kaže Janković, sudija razmišljala o tome da i ona polaže neki ispit pred javnosti i pravnim poretkom, i da nije želela da prlja svoju karijeru, a takve sudije su danas retkost.

„Ovo je presedan jer ovo je izuzetak koji je promenio pravilo, a ovo bi trebalo da bude pravilo“, zaključuje Janković.

Podsećanja radi, nakon gotovo osam godina, Osnovni sud u Vranju doneo je presudu i na jedinstvenu kaznu od 12 meseci kućnog zatvora osudio aktivnog inspektora policije u Vranju, Nenada Jovanovića, zbog nasilničkog ponašanja prema novinarki i nanošenja teških telesnih povreda njenom ocu Zoranu i sestri Bojani. Na po osam meseci kućnog zatvora osuđeni su Miloš Vučković i Nenad Nikolić, dok je Goranu Iliću izrečena uslovna kazna od četiri meseci zatvora, sa rokom provere od dve godine. Slađan Vasić je oslobođen optužbi. Sud je takođe odbio kontra-optužnicu koju su ovi osuđeni podneli protiv porodice Janković.

Na ovu presudu nezadovoljne strane imaju pravo da ulože žalbe. Ovom postupku, inače je preti zastara za dve godine.