Milan Jovanovic
Milan Jovanović Foto:N1

Ponovljeno suđenje za paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića trebalo je da počne juče pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, ali je ono odloženo jer je jedan od advokata odbrane zaražen koronavirusom. Jovanović u razgovoru za naš portal kaže da nije veliki optimista kada je reč o ponovljenom suđenju i smatra da će se odbrana služiti istim opstrukcijama kao i u prvostepenom postupku, kako bi se proces što više odugovlačio.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je krajem prošle godine prvostepenu presudu kojom su bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara Žig infa 12. decembra 2018. godine u Grockoj.

Dragoljub Simonović Foto:Nemanja Jovanović

Istom presudom, koju je Apelacioni sud ukinuo, okrivljeni Aleksandar Marinković, koji je označen kao izvršilac i nalazi se u bekstvu, osuđen je na četiri godine i tri meseca zatvora, dok je Vladimir Mihailović, označen od strane tužilaštva kao posrednik, dobio četiri godine.

Apelacioni sud ovakvu odluku doneo je zbog proceduralnih razloga izrečenih u samoj presudi.

U međuvremenu, Državno veće tužilaca odlučilo je 21. januara da se zameniku javnog tužioca Predragu Milovanoviću omogući zastupanje optužnice na ponovljenom suđenju za paljenje kuće. Milovanović je inače, mimo svoje volje sklonjen iz predmeta aprila prošle godine, nakon što je izabran za člana DVT, ali je na lični zahtev, ipak vraćen u postupak.

Predrag Milovanović Foto:Screenshot/Youtube/Udruzenje tuzilaca Srbije

U razgovoru za naš portal, Milan Jovanović kaže da mu je milo što se tužilac Milovanović vratio u proces, jer je on odlično upoznat sa predmetom.

„Milovanović je od početka vodio postupak, on najbolje poznaje predmet, te bi bio red da ga on vodi do kraja. Vreme je pred nama, pa ćemo videti“, navodi Jovanović.

Milan Jovanović Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Dodaje i da nije veliki optimista kada je reč o ponovljenom suđenju bivšem predsedniku opštine Grocka.

„Očekujem da će odbrana opet, kao i u prošlom postupku, da se služi opstrukcijama, da će poceti bolovanja, bolesti nedolasci na ročišta, traženje izuzetaka…jer je očigledno da žele da ovaj sudski postupak traje što duže. Advokati okrivljenih tražiće na sve načine rupe u zakonu. Tako da, nisam veliki optimista da će se ponovljeno suđenje ubrzo okončati“, navodi Jovanović te dodaje da će postupak zavisiti pre svega od postupajućeg sudije.

„Kakav će sudija biti, videćemo. Ne mogu unapred da tvrdim dok ne počne sudski postupak“.

„Novac uplaćen, renoviranje kuće na proleće“

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji Veran Matić zapretio je krajem prošle godine da će izaći iz Radne grupe za bezbednost novinara, koju je formirala Vlada, ako se ne sakupe sredstva za obnovu kuće Milana Jovanovića, i ukoliko mu se ne vrati policijsko obezbeđenje.

Krajem prošle godine, oglasio se zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je obećao pomoć od 1,5 miliona dinara za obnovu spaljene kuće. Takođe, predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić, obećao je da će opština uplatiti dodatnih 300.000 dinara.

Milan Jovanović, Foto: E-Stock_milos_rafailovic

„Novac koji su predstavnici grada i opštine obećali za obnovu kuće je uplaćen, tako da jedva čekam proleće da mogu da počnem sa radovima. Da budem iskren, jako sam nestrpljiv, i samo da se malo prolepša vreme, i krećem sa sanacijom svega što se sanirati može. Moram da napomenem da nisu pomogli samo Grad Beograd i opština Grocka, već je i gospodin Dragan Đilas uplatio milion dinara još prvog dana čim je otvoren žiro račun, zahvaljujući Veranu Matiću, koji je insistirao na tome, kako bi se sanirala kuća do kraja“, zaključuje Jovanović.

BONUS VIDEO: Ima li pravde u zemlji nepravde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram