Foto: Privatna arhiva, Vesna Lalić, Ivan Dinić/Nova, Nemanja Jovanović/Nova.rs, Insajder TV

Udruženje tužilaca Srbije kao i njegovi članovi su danas svakako meta intenzivnog diskreditovanja, ne samo od strane GONGO pravosudnih udruženja i njihovog rukovodstva već i kroz funkcije glavnog javnog tužioca, brojne javne, medijske kao i izjave na društvenim mrežama, pozive za disciplinske postupke i intervencije Etičkog Saveta Visokog saveta tužilaštva, pokušavajući da odvrate one koji otvoreno kritikuju pravosudni sistem u Srbiji od izražavanja slobode mišljenja i udruživanja, saopštilo je danas Evropsko udruženje tužilaca (MEDEL).

„Imajući u vidu situaciju u Srbiji 2018.godine, MEDEL je već izrazio svoju zabrinutost o trendu rasta osnivanja strukovnih organizacija sudija i tužilaca čije delovanje ima za cilj priznavanje i opravdavanje stavova, izjava i mišljenja provladinih udruženja (GONGOs). MEDEL, je međutim, već ukazao na rizik od aktivnosti GONGO udruženja, s obzirom da one ne doprinose javnoj debati o ulozi pravosuđa, statusu sudija i tužilaca kao i zaštiti ljudskih prava, već pružaju iskrivljenu sliku realnosti i ulogu različitih aktera koji su uključeni u demokratske procese.

„Vešto osmišljene kampanje protiv pojedinaca koji su kritički nastrojeni ka pravosudnom sistemu u Srbiji su svakim danom sve snažnije. Tako intenzivne i dugotrajne diskreditujuće kampanje bi bile teško ostvarive bez podrške pro-vladinih medija i javnih resursa (sajtovi pravosudnih institucija, PR službe, itd)“, navodi dalje MEDEL u svom saopštenju koje je objavljeno danas i na sajtu Udruženja tužilaca Srbije.

Povezane vesti

Iako se u saopštenju ne pominje precizno ime nosioca pravosudne funkcije čiji je delovanje MEDEL posmatrao i osporio, iz funkcija koje su decidirano pobrojane, jasno je da  je u fokusu izveštaja Nenad Stefanović – glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu (VJT) i predsednik Udruženja sudija i tužilaca (UST), a koje je MEDEL još ranije označio kao GONGO.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ovim engleskim akronimom se, podsetimo, označavaju nevladine organizacije koje su pod kontrolom države, a koje u javnosti pokušavaju da stvore lažnu sliku o postojanju javne debate između javnog i civilnog sektora.

„Šest godina nakon što je MEDEL ukazao na rizik koji proističe iz postojanja i delovanja GONGO organizacija u određenim zemljama, izgleda da se ostvaruje najgori scenario.

Imajući sve ovo u vidu, MEDEL poziva pravosudne autoritete u Srbiji, pre svega Visoki savet tužilaštva i Vrhovnog tužioca da preduzmu sve neophodne korake kako bi sprečili ovakva delovanja i zaštitili slobodu udruživanja i govora tužilaca kao i samu sliku pravosuđa od iskrivljenih efekata koje sistematske akcije GONGO udruženja imaju na demokratski dijalog.

Podsetimo, progon nepodobnih tužilaca u Srbiji intenzivirao se u poslednjih godinu, nakon što su tužiteljke Bojana Savović, Jasmina Paunović i Milena Božović javno progovorile o svemu što se događa u beogradskom VJT, od trenutka kada je u fotelju rukovodioca stupio Nenad Stefanović. Sve tri i dalje naizmenično prolaze kroz „tretman“ koji je MEDEL opisao u svom saopštenju: diskreditaciju kroz GONGO udruženje i funkciju glavnog tužioca brojne javne, medijske kao i izjave na društvenim mrežama, pozive za disciplinske postupke i intervencije Etičkog Saveta Visokog saveta tužilaštva.

Takođe, na Stefanovićevoj meti našla se i predsednica Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić, protiv koje je nedavno podneo disciplinsku prijavu zbog komentara na mreži „X“. Isti „tretman“ trpe i javni tužilac Vrhovnog tužilaštva Goran Ilić, ali i član Visokog saveta tužilaštva Predrag Milovanović, protiv kojih je takođe podnosio neosnovane prijave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare