Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Nova krivična prijava protiv bivšeg prvog čoveka novosadske policije, Slobodana Malešića, stigla je nedugo nakon što se ponovo obreo na slobodi. Malešića sada kolege iz Strukovnog udruženja policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs” terete za čak nekoliko krivičnih dela - nesavesan rad u službi, zloupotrebu službenog položaja i neizvršenje sudske odluke, čime je budžet Srbije navodno oštetio za više od milion dinara.

Iz „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ saopštili su nedavno da su Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac podneli krivičnu prijavu protiv Malešića i njegovog bivšeg zamenika Momčila Krsmanovića.

List Nova imao je uvid u krivičnu prijavu, a kako saznajemo, Malešić se se tereti da je kao načelnik Policijske uprave Novi Sad nesavesno postupao u vršenju službe, odnosno u vršenju nadzora.

Kako tvrde naši izvori, on je izdao više od 250 naloga policijskim službenicima koji nisu bili na položaju, radi obavljanja poslova koji nisu u opisu njihovog radnog mesta, a sve to zbog navodnog povećanog obima posla kog, u praksi, nije ni bilo. Samim tim nije bilo nikakve potrebe za dodatnim nalozima.

Konkursi mimo zakona

Ovakvim postupkom, kako se navodi u krivičnoj prijavi, Malešić je oštetio budžet Republike Srbije za milion i 500 hiljada dinara.

Pored ovoga, u krivičnoj prijavi protiv nekadašnjeg prvog čoveka novosadske policije navodi se da interni konkurs za dodeljivanje radnih mesta nije sproveden prema Zakonu o policiji, već da je Malešić konkurs za dodeljivanje poslova u okviru MUP-a zaobišao čime je nastupila teža povreda Ustavnog prava rada.

Ovim se Malešiću na teret stavlja zloupotreba službenog položaja tokom obavljanja funkcije šefa PU Novi Sad.

Ipak, to nije sve.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Istom krivičnom prijavom, koja je protiv njega stigla nedugo nakon što je izašao iz višemesečnog pritvora, tereti se da je odbio da izvrši pravnosnažnu sudsku odluku iz decembra 2021. godine po kojoj je donesena privremena odluka da pojedine policijske službenike ne upućuje na privremeni rad na poslovima koji nisu u opisu njihovog radnog mesta.

Ovim ga Strukovno udruženje policije “Rudolf Arčibald Rajs” tereti za mobing i diskriminaciju.

„Na nadležnom Tužilaštvu je da proveri osnovanost navoda iz krivične prijave i ukoliko postoje elementi krivičnog dela procesuira izvršioce“, navedeno je u ranijem saopštenju udruženja.

Trgovao uticajem

Podsetimo, policijski general i bivši šef PU Novi Sad Slobodan Malešić, koji je zajedno sa još dva policijska službenika i jednim biznismenom uhapšen početkom aprila pod sumnjom da je trgovao uticajem, pušten je nedavno iz pritvora da se brani sa slobode.

Slobodan Malešić Foto: Mup Srbije

Pored Malešića, uhapšen je policijski službenik u Prijepolju Ljubomir Stanišić, službenik Uprave kriminalističke poplicije Dragan Kovačević, kao i privatni preduzetnik Dženan Kujović.

Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti – omogućio da optuženi izbegne pritvor za delo nasilje u porodici, uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu jednog lica.

U pritvoru je proveo nekoliko meseci, sve dok 4. jula nije pušten na slobodu.

BONUS VIDEO: Koga će sve iz državnog vrha Belivuk da povuče sa sobom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare