migranti foto vesna lalić nova.rs
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tragom priče koju je juče objavio "Dojče vele" da se Fejaz O. predao austrijskoj policiji uz tvrdnju da je navodno dobio nalog od turske tajne službe MIT da ubije Berivan Aslan, članicu austrijskih Zelenih i političarku kurdskog porekla i da je za navodno ubistvo u Beču instrukcije dobio u turskom restoranu "Mesopotamia" u Beogradu, reporteri portala Nova.rs prošetali su se do pomenutog ugostiteljskog objekta, koji se nalazi kod stare Železničke stanice.

Dojče vele objavio je juče priču o Berivan Aslan, bivšoj poslanici u austrijskom parlamentu, a odnedavno odbornici u parlamentu u Beču, koja život provodi pod policijskom zaštitom. Petnaestog septembra dobila je poziv sa nepoznatog broja od Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma (BVM), u kom je obaveštena da jedan muškarac koji se predao policiji tvrdi da je trebalo nju da ubije po nalogu turske tajne službe MIT.

Berivan Aslan Foto: Johann GRODER / AFP / Profimedia

Fejaz O. je italijanski državljanin turskog porekla i do nedavno je živeo u Severnoj Makedoniji. Na saslušanju u policiji, Fejaz je naveo da je završio obuku u turskoj tajnoj službi MIT, i da je nedavno penzionisan, ali i da se koordinatori akcija u Austriji, kao što je bio višednevni sukob u junu u Beču, kada su nacionalisti turskog porekla i islamisti napali levičarske demonstracije i prostorije levičarskih klubova, nalaze na Balkanu. Instrukcije za ubistvo u Beču, Fejaz O. je, navodno, dobio u turskom restoranu „Mesopotamia“ u Beogradu, koji su reporteri Nova.rs juče posetili.

Restoran „Mesopotamia“ nalazi se preko puta stare Železničke stanice u Beogradu, mestu gde se poslednjih meseci skupljaju izbeglice iz ratom razorenih država. U restoranu u kome je navodno „pao“ dogovor o likvidaciji bivše austrijske poslanice, mahom su gosti upravo izbeglice, a stroge zaštitne mere u borbi protiv koronavirusa, zatekle su nas već na ulazu.

Konobar, koji, kako nam je rekao, poslednjih četiri i po godina radi u ovom objektu, kaže da su gosti uglavnom migranti, a da je tako potvrdilo nam je to što nam se još na ulazu obratio na engleskom, rečima da je objekat za 17 osoba, i da ćemo morati da sačekamo kako bismo popili kafu.

migranti foto vesna lalić nova.rs
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovaj restoran, koji više podseća na kafić, ne izgleda nimalo drugačije u odnosu na bilo koji lokal u Beogradu, posebno onih na „štajgi“. Iako smo možda naivano očekivali, da ćemo po uzoru na američke filmove zateći neki  „skriveni separe“ gde se ovakve zavere obično kuju, u lokalu nas nije dočekao apsolutno ništa neobično. Osim činjenice da su migranti jedini gosti, koji uglavnom sede u grupama od po dvoje ili troje. Ipak, za jednim stolom odvijalo se nešto neobično, što je odskakalo od ostalih ustaljenih prizora.

Za tim stolom sedela je jedna žena, koja svojim izgledom i čitavom pojavom nikako nije pripadala tu. Sedela je sama, ni sa kim nije razgovarala, a posle desetak minuta iznenada je ustala i otišla. Kroz šalu smo komentarisali da možda pred sobom vidimo zapravo tajnog agenta turske službe koji vrbuje saradnike među migrantima, jer sa druge strane nije odavala utisak prodavačice ljubavi koje se oduvek okupjaju u ovom kraju.

Sa druge strane, u kratkom razgovoru, konobar nam je „odao“ da u lokalu u kom radi uglavnom dolaze Palestinci, te da je radeći sa njima, počeo da uči njihov jezik. Osim izmučenih ljudi, koji su se konstantno smenjivali u kafiću i tajanstvene ženske osobe, nikog i ništa sumnjivo nismo videli.

migranti foto vesna lalić nova.rs
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Frekvencija gostiju takva je da se na svakih pet minuta smenjuju ljudi u lokalu, a da li je navodni naručilac ubistva, neki turski obaveštajac, mogao ovde navodno da pronađe likvidatora, reporteri portala Nova.rs nisu bili uvereni nakon jučerašnje posete. Pa ipak, ne isključujemo mogućnost da je neki potencijalni sastanak o likvidaciji mogao biti održan, ukoliko se ubistva dogovaraju u 10 minuta, koliko prosečno gost ovog lokala provede vreme u objektu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar