Krušik
Fabrika Krušik Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Tužilaštvu za organizovani kriminal rekli su za nedeljnik NIN da su usmeno komunicirali sa predstavnicima VBA i BIA i da je zbog pandemije došlo do zastoja, a da očekuju da će u narednih desetak dana dobiti izveštaje na njihov zahtev poslat pre sedam meseci da se ispita poslovanje Krušika sa privatnim preduzećima, piše u ovom broju ovog nedeljnika.

NIN piše da je teško očekivati da će VBA i BIA, uzimajući u obzir da su čelni ljudi dovedeni po partijskoj liniji, sprovesti nepristrasnu istragu da li je Krušik po povlašćenim cenama svoje proizvode prodavao privatnim preduzećima GIM, koje zastupa otac ministra policije Branko Stefanović, Internešnal golden grupi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i firmama Slobodana Tešića, finansijera SNS-a.

NIN otkriva da je „direktor VBA Đuro Jovanić bio i predsednik Upravnog odbora Srpske banke, koja je Krušiku odobravala kredite dok su mu privatni trgovci oružjem dugovali novac“.

„On je od septembra 2018. direktor VBA, a do maja 2019. bio je i predsednik Upravnog odbora Srpske banke, zadužen baš za podršku poslovima vezanim za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom. Tako ispada da bi neko ko je bio predsednik UO Srpske banke, koja je dala kredit Krušiku, sada kao šef VBA trebalo da ispita njeno poslovanje“, navodi ovaj nedeljnik.

NIN navodi i da je Jovanić bio 2012. godine ađutant Aleksandru Vučiću u vreme kada je sadašnji predsednik Srbije bio ministar odbrane.

Krušiku je, naime, 27. novembra 2018, Srpska banka pozajmila dva miliona evra, a za taj kredit je valjevska fabrika morala da založi brojne nepokretnosti, što se vidi iz zapisnika sa sednice Nadzornog odbora Krušika, u koje je NIN imao uvid.

Kako dalje ističe list, pre novog kredita Nadzorni odbor Krušika je 12. marta 2018, deset dana nakon što je istekao rok da Srpskoj banci (u kojoj je predsednik UO bio Jovanić) vrati poslednju ratu kredita od 449.966 evra, ovlastio tadašnjeg direktora Mladena Petkovića da zatraži da se taj rok produži do 31. maja, jer valjevska fabrika na računu nije imala dovoljno novca.

U zapisniku sa te sednice, kako piše NIN, navodi se i da poslednja rata nije izmirena jer Krušik nije naplatio potraživanja od svojih dužnika, a među njima bila su i povlašćena privatna preduzeća.

NIN navodi i da je BIA koja sada ispituje poslovanje valjevske firme, dobila od Krušika dve donacije 2018. godine, neposredno pre nego što se ta fabrika ponovo zadužila kod Srpske banke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar