Ranjeni Stefan Stojanovic 11 godina Foto:Kosovo-Online

Prvo saslušanje u slučaju ranjavanja dvojice mladića na Badnji dan u Gotovuši održano je 9. marta. Prema rečima pravnog zastupnika S. S. (11), Miloša Delevića, optuženi A. K. tereti se za "izazivanje opšte opasnosti" i "posedovanje oružja". "Nema pokušaja ubistva, što smo svi očekivali", kazao je Delević za KoSSev.

Dečak S.S. (11) i mladić M.S. (21) srpske nacionalnosti ranjeni su na Badnji dan u selu Gotovuša kod Štrpca, kada je na njih pucano iz automobila u pokretu. Neposredno nakon incidenta uhapšen je osumnjičeni za napad. Reč je o tridesettrogodišnjem muškarcu A. K. sa Kosova, pripadniku KBS-a, kome je potom određena mera pritvora, piše KoSSev.

U zahtevu Osnovnog tužilaštva za određivanje mere pritvora A. K, on se, pored izazivanja opšte opasnosti i upotrebe opasnog oružja, sumnjičio i za „teško ubistvo u pokušaju“.

Prvo ročište u vezi sa ovim slučajem održano je 9. marta, međutim, prema rečima advokata Miloša Delevića, optužnica, kao i spisi predmeta, bili su ispisani na albanskom jeziku, pa je Delević zahtevao da se ročište odloži dok se dokumenta ne prevedu na srpski jezik.

Iako se A. K. sumnjičio i za „pokušaj teškog ubistva“, prema rečima Delevića, iz onoga što se moglo čuti od sudije, ali i iz zapisnika, A. K. se u optužnici tereti za „izazivanje opšte opasnosti“ i „upotrebu oružja“.

„Nema pokušaja ubistva, što smo svi očekivali“, kazao je Delević za KoSSev.

Na pitanje koliko je uobičajeno da se na zahtevu za pritvor nalazi jedno teško krivično delo, a da ga potom na optužnici nema, Delević kaže da „za sve postoji prvi put“.

„Neverovatno je da su dva lica, a pogotovo deca, ranjena, a da je ovakva politika. Cela javnost, čak i ona laička je zgrožena“, kazao je Delević.

Delević je zato, kako je kazao za KoSSev, zahtevao od glavnog tužioca Tužilaštva u Uroševcu da izvrši procenu rada tužioca u ovom slučaju i tužilačkog saveta. On je ujedno zatražio od Euleksa da prati ovaj slučaj, a zbog, kako je kazao, preblage kvalifikacije.

„Insistiraću da se kvalifikacija izmeni i da se on tereti za pokušaj teškog ubistva jer se radi o maloletnom detetu“, poručio je Delević.

Sledeće ročište zakazano je za četvrtak, 16. mart.

KoSSev portal se obratio i Osnovnom tužilaštvu, zatraživši potvrdu da se A. K. tereti za izazivanje opšte opasnosti, ali odgovor Tužilaštva do objavljivanja vesti nije stigao. Takođe, ni u kosovskim medijima do sada nije bilo izveštaja o tome da je pripremljena optužnica za A. K.

***

BONUS VIDEO – Predlog o Kosovu VS Ustav

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar