Protest advokata u Beogradu
Protest advokata u Beogradu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Protest advokata „NI KORAK NAZAD!“ poziva sve advokate i građane na najavljeni protest protiv nacrta Zakona o parničnom postupku (ZPP) u petak 11. juna 2021. godine u 14h u Beogradu.

„Okupićemo se ispred zgrade advokatske komore u Dečanskoj 13 u 14h i idemo u protestnu šetnju rutom Dečanska – Trg Nikole Pašića – Ustavni sud (Bul. kralja Aleksandra) – Pravni fakultet – Beogradska – Slavija – Narodna banka u Nemanjinoj – Ministarstvo pravde“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Advokati u protestu smatraju da trenutno rukovodstvo nema legitimitet da zastupa interese advokata u borbi protiv skandaloznog nacrta ZPP niti da u ime advokature pregovara ili zaključuje sporazume sa Ministarstvom pravde. Ceo zakon je nepopravljiv i isti mora biti povučen sa javne rasprave.

U situaciji kada je većina regionalnih komora, kao i većina advokata iz cele Srbije stava da odbijaju pregovore sa ministarstvom i traže momentalno povlačenje zakona, predsednik AKSrbije Viktor Gostiljac može da pregovara samo u svoje ime. Podsećamo da je skupština beogradske komore u prošlu subotu donela odluku da potvrdi smenu svih članova upravnog odbora AK Srbije iz Beograda koji su glasali za pregovore. Podsećamo da Viktor Gostiljac ima sukob interesa jer je lično zainteresovan za izbor u Visoki savet sudstva i time prinuđen na servilan odnos prema ministarstvu suprotno volji advokature.

AK Srbije ne organizuje sutrašnji protest i ne može da ga otkazuje. Današnjim saopštenjem upravni odbor AK Srbije samo doliva ulje na vatru protesta i učvršćuje nas u našim zahtevima da Ministarstvo pravde kompletno povuče sporni zakon. Viktor Gostiljac je smenjen i advokati Srbije ga ne priznaju za predsednika. Na sva njegova postupanja posebno na neprihvatljivi „sporazum“ sa Ministarstvom gledamo kao na izdaju interesa advokature.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar