Foto: N1, Shutterstock

Ulicama Prokuplja šeta Miljan R. (34), rekorder po broju uslovnih osuda. Ima ih čak 29, doduše, kako je saopšteno iz Osnovnog suda u tom gradu, čak jednom je otišao u zatvor. Kada se vest o tome pojavila u medijima, nastala je uzbuna, ali ne zbog logičnog pitanja koje se samo nameće - kako je moguće da neko bude osuđen uslovno 24 puta, već ko je to dojavio medijima.

Kako Nova.rs saznaje, u sudu, tužilaštvu i policiji je u toku interna istraga koju sprovode službe čiji pripadnici nisu iz Prokuplja. Cilj im nije da ustanove kako je moguće da neko postane rekorder Srbije po broju uslovnih kazni, da li ga i ko štiti, da li je neko zloupotrebio položaj, trgovao uticajem, uzeo novac ili nešto treće.

Glavno pitanje je: Ko je uzbunjivač koji se usudio da medijima pošalje priču o Miljanu R. Mada, u ovom slučaju Miljan R. ne treba da bude glavna tema ove priče.

Pročitajte još:

Miljan R. je osuđivan zbog raznih krivičnih dela poput nasilja u porodici, krađe, teške krađe, posedovanje narkotika, nasilničkog ponašanja.

Posle ćutanja oglasio se i Osnovni sud u Prokuplju. Oni su broj uslovnih osuda smanjili na 9, ali su dodali da je jubilarni, 10. put, Miljan R. osuđen na zatvorsku kaznu, a ne na uslov. Od prethodnih devet, kako je saopšteno iz Osnovnog suda u Prokuplju, 5 puta je osuđen uslovno, a 4 puta na novčanu kaznu.

U toku su i još dva sudska postupka protiv Miljana – jedan zbog šumske krađe, drugi zbog sprečavanja i ometanja dokazivanja. 

Možda i najneverovatnija presuda Miljana R. je bila zbog nasilja u porodici, jedina koja se završila, kakvom-takvom, osuđujućom presudom. Naime, Miljan R. je osuđen zbog porodičnog nasilja i to prebijanja oca. Iako je u pitanju porodično nasilje, Miljanu nije izrečena uobičajena mera zabrane prilaska, ali je makar osuđen. Međutim, presuda je zapanjujuća – osuđen je na kućni zatvor i to u istom domaćinstvu u kome živi njegov otac koji je oštećeni i žrtva u tom postupku.

Foto: N1

Ove razlike u broju uslovnih osuda ipak nisu nikakva greška ili zataškavanje samog broja. Kako navodi izvor Nova.rs, rekorder je počeo svoju karijeru još kao maloletnik. Po srpskom zakonu, posle isteka uslovne kazne, osuda se briše iz krivične evidencije nakon 10 godina, kada nastupi zakonska rehabilitacija, koja je automatska. To znači, da ako je neko osuđen 6 meseci uslovno na 2 godine, kazna mu se briše za 12 godina.

Ali, ono što ne bi trebalo da bude moguće je da se izriče uslov na uslov, niti da nekoliko puta bude izrečena novčana kazna, a da nijednom to ne bude oštrija mera – zatvor. Teško da su 24 presude sve za različita krivična dela, da nijednom nije bio povratnik.

„Ukoliko je počinjeno neko lakše krivično delo, može se primeniti načelo oportuniteta. To znači da tužilaštvo može prihvatiti, a sud potvrditi, da predlog optuženog da se kazna zatvora zameni novčanom kaznom koju osuđena osoba uplaćuje u dobrotvorne svrhe. Ali, načelo oportuniteta se ne može primenjivati u nedogled, jer ako se neko pojavi drugi, treći put, on je povratnik i tužilaštvo i sud retko na takve osobe primenjuju načelo oportuniteta“, kaže advokat Simić.

Ivan Simić, advokat
Ivan Simić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Isto važi i za uslovne i novčane kazne, mada se advokat Simić ograđuje od konkretnog slučaja jer nije imao uvid u predmet.

„Jedna su pravila ako se neko pojavi prvi put na sudu, a trebalo bi da važe potpuno druga ako je u pitanju povratnik, pogotovo višestruki povratnik. Neka dela predviđaju novčanu kaznu ili kaznu zatvora i često će sud pre izreći novčanu kaznu nego zatvor. Ali ako se to delo ponavlja više puta, onda sud uzima u obzir da novčana kazna nije postigla željenu svrhu i tada se obično izriče zatvorska kazna“, objašnjava advokat Ivan Simić.

Reakcija nadležnih je ipak, najčudnija u ovoj priči, jer umesto da se proveri kako je Miljan R. uspevao da pobedi pravosudni sistem i da se javnosti objasni kako je moguće da čovek sa 24 presude ostane na slobodi, njima je najvažnije da utvrde ko je medijima otkrio neverovatnu priču o rekorderu iz Prokuplja.

BONUS VIDEO: Hapšenje zbog šverca 50 kilograma marihuane

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram