Barbara Vitez i Miroslav Ranković
Barbara Vitez i Miroslav Ranković Foto: Privatna arhiva

Telo Mateja Periša, mladića iz Splita, izvučeno je prošle nedelje iz Dunava kod Ada Huje, nakon nekoliko meseci potrage. Ovaj slučaj podsetio je javnost na čak nekoliko nestanaka u Srbiji, koji do danas nisu rešeni iako su prošle godine.

Slučaj nestanka mladića pomno je pratila javnost u regionu, a obeležen je brojnim misterijima, od kojih na pojedine ni danas nema odgovora.

Matej je kobne večeri, u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine, napustio klub „Gotik“ u Beton hali, gde je bio sa svojim prijateljima iz Splita. Periš je trčao ulicama Beograda u majici kratkih rukava, a poslednji put su ga kamere uočile u blizini restorana „Savanova“. Pretpostavljalo se da je mladić ušao u reku Savu, ali nije poznato iz kog razloga bi mladić učinio tako nešto.

Ipak, nakon gotovo šest meseci telo nestalog Splićanina je pronađeno na Ada Huji. Nestanak Periša podsetio je javnost na neke slučajeve koji još uvek nisu dobili epiloge – i dan danas niko ne zna šta se desilo sa nestalim osobama.

Nestanak devojčice Barbare Vitez zavijen misterijama

Foto:Privatna arhiva

Od nestanka, tada 16-godišnje, Barbare Vitez navršilo se više od pet godina, a ni dan danas se ne zna šta se tačno desilo tog kobnog 25. novembra 2016. godine.

Od Barbarinog nestanka do porodice Vitez stizale su brojne teorije o njenoj sudbini. Devojčica je poslednji put viđena tog 25. novembra, a dvojica njenih drugova, koji su se navodno u trenutku nestanka sa njom vraćali sa rođendana, tvrdili su da je pala sa mosta u Tisu.

Sa druge strane, roditelji su tvrdili da je to nemoguće jer se Barbara plašila visine, a njihove tvrdnje potkrepila je i činjenica da je reka Tisa nebrojano puta tokom istrage pretraživana, kao i da telo do danas nije pronađeno.

Desetak dana od početka potrage došlo je do potpunog obrta, kada je na adresu Barbarinih roditelja stiglo anonimno pismo u kom autor tvrdi da je devojčica silovana, pretučena, ubijena i bačena u Tisu dok su paralelno sa tim njeni drugari tvrdili nešto drugo.

Svi su podvrgnuti poligrafskom ispitivanju i svi, osim dvojice koji su je poslednju videli živu, prošli su.

Pročitajte još:

Sumnje su povećavale i informacije da je devojčica viđena u Albaniji, Grčkoj, Mađarskoj, zbog čega je njen otac jednom prilikom i otišao u Budimpeštu. Dok su ovdašnji nadležni organi tvrdili da u potrazi sarađuju sa srpskim kolegama, kada je Barbarin otac Endre otišao u policijsku stanicu u Mađarskoj, o njegovoj devojčici nisu znali ništa.

Barbarini roditelji tvrdili su u ranijim razgovorima za medije da im je nestala tinejdžerka poručila i pesmu putem jedne mađarske emisije. Voditelj je navodno rekao da je „Barbika poslala pesmu mami i tati i njenom bratu“ čiji naziv u prevodu sa mađarskog na srpski znači „Težak je ovaj put“.

Ipak, ono što je izvesno jeste da devojčica do danas nije pronađena, a do rasvetljivanja slučaja nije došlo.

Nestanak suvlasnika „Pink taksija“ i danas izaziva jezu

Miroslav Ranković Foto: privatna arhiva/Miroslav Ranković

Više od pet godina srpski istražitelji pokušavaju da rasvetle misteriju nestanka suvlasnika „Pink taksija“ Miroslava Rankovića iz Beograda, a splet neobičnih okolnosti oko njegovog nestanka i dalje izaziva jezu.

Misterizoni nestanak dogodio se aprila 2016. godine u Beogradu. Videvši da se ne pojavljuje i da mu je telefon nedostupan, što inače nije bio običaj, njegova ćerka, koja je u tom trenutku bila trudna, prijavila je nestanak zajedno sa svojim suprugom.

Policija je započela potragu – pregledani su njegovi kontakti, provereni su granični prelazi kako bi se isključila mogućnost da je izašao iz zemlje, a porodica je tvrdila da nikome ništa nije dugovao, niti mu je bilo ko pretio, da bi imao razloga da se sakrije i pratkično četvoro dece, od kojih je najmlađe u tom trenutku imalo samo 11 godina, ostavi bez oca.

Na dan nestanka, suvlasnik „Pink taksija“ poslednji put se čuo sa svojom ćerkom, na čiji je trening iste večeri trebalo da dođe. Poslednji put je viđen u Učiteljskom naselju u Beogradu i od tog trenutka o njemu se ne zna ništa.

#related-news_0

Dani su prolazili, a novi tragovi se nisu pojavljivali sve dok, tri meseca kasnije, njegov automobil nije pronađen uredno parkiran na Miljakovcu u Borskoj ulici. Policija je detaljno pregledala vozilo ali nikakvi biološki tragovi sem Rankovićevih nisu pronađeni, niti je bilo tragova bilo kakve borbe sa eventualnim napadačima.

Uskoro je bila isključena i mogućnost da je otet, pošto se porodici niko nije javljao za otkup…

Dodatnu misteriju produbila je činjenica da je Rankovićev zet, Teodor Gaćeša, takođe nekadašnji suvlasnik „Pink taksija“ ubijen u Kozarčevoj ulici na Zvezdari.

„Doći će neko da uzme“: Sedam godina bez traga o Biljani

Biljana Đorić, Biljana Djorić, nestala pre nepunih sedam godina
Biljana Đorić Foto: Privatna arhiva

Biljana Đorić je nestala pre skoro sedam godina, tačnije 2. decembra 2015. u Kraljevu, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Ona je te večeri iz Kosovske Mitrovice do Kraljeva doputovala popodnevnim vozom.

Sa železničke stanice otišla je do Dositejeve ulice. Odatle taksijem do „Zadužbine“, gde je na šalteru kioska – menjačnice ostavila pasoš i mobilni telefon uz reči „doći će neko ovo da uzme“.

Ronioci Žandarmerije su više puta pretražili rečno korito i obale Ibra, ali ništa nisu našli. Roditelji, Goran i Vesna su Biljanu tražili i po manastirima i u Kosovskoj Mitrovici gde je studirala, pisali su i Patrijaršiji, ali odgovor nisu dobili.

BONUS VIDEO: MUP Srbije rekonstruisao kretanje Mateja Periša

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar