Foto: Nenad Nešović, Privatna arhiva

"Policija nije učinila ništa da pronađe izgrednike koji su mi obili prostorije redakcije i načinili štetu skoro tri stotine hiljada dinara", kaže za Nova.rs vlasnik i glavni i odgovorni urednik portala N2, Nenad Nešović.

Prema njegovim rečima, veoma je razočaran radom policijskih službenika koji postupaju po navedenom slučaju.

„Očigledno je da je to bila ciljana pljačka, jer se moj poslovni objekat nalazi u Domu za gluvoneme. Moram da vas podsetim, u okviru tog objekta je i dečija igraonica „Centar“ koja je mogla bila na meti lopova, ali, na svu sreću, nisu mogli da je obiju“, ispričao je danas Nešović za Nova.rs.

Kako je istakao, išao je bezbroj puta u policiju da se informiše da li ima pomaka u ovom slučaju, ali, za sada ništa. Podseća da je odmah, nakon što je uočena krađa, pozvao policiju.

Foto: Nenad Nešović

„Odneta su dva monitora, nameštaj je polomljen, kao i prozori na redakciji. Ne znam da li je u pitanju neka vrsta osvete zbog objektivnog izveštavanja, jer u tom objektu postoji i nekoliko drugih kancelarija, takođe, sa vrednom opremom ili su u pitanju obični huligani kojima je meta apsolutno sve“, objašnjava Nešović.

On je napomenuo da je uviđaj obavljen prilično neprofesionalno, te da nisu uzeti otisci sa svih površina sa kojima su izgrednici imali kontakt, čak se nisu popeli ni na krov, za koji su komšije rekle, da je bio njihov put ulaska u zgradu gde se nalazi njegova redakcija.

Naš sagovornik napominje da je uništavanje opreme njegove redakcije predstavlja direktan napad na imovinu, a samim tim i gušenje objektivnog izveštavanja građana.

Nešović kaže da su predstavnici novinarske profesije koji pošteno obavljaju svoj posao diskriminisani i direktno ugroženi.

Nenad Nešović Foto: Privatna arhiva

„Ekonomski status novinara je jedan od najbitnijih segmenta za bitisanje slobodnih i profesionalnih medija. Trebalo bi da budemo rasterećeni od svih vrsta pritisaka, posebno kada je to u pitanju budući da od toga zavisi naša egzistencija“, rekao je Nešović.

Po njegovoj oceni Srbijom vlada medijski mrak, naročito imajući u vidu činjenicu da skoro ni jedan medij sa nacionalnom frekvencijom u svojim programskim sadržajima nema drugu stranu, bez obzira na oblast kojom se bavi.

„Smatram da predstavnici vlasti kako kod nas, tako i u celom regionu, zarad svoje sigurnosti održavaju takvo stanje zbog čega nezavisni i profesionalni mediji ne mogu da opstanu“, ocenio je urednik portala N2 u prilog čemu ide i činjenica o huliganstvu počinjenom u njegovoj redakciji.

Foto: Nenad Nešović

Prema njegovim rečima i sam je konkurisao kod grada Čačka za sufinansiranje medijskog projekta, ali novac nije dobio jer ga, najčešće, povezuju sa televizijom i portalom N1. A do skoro nije dobijao ni saopštenja Policijske uprave.

„Portparol te službe mi je prvo postavio pitanje da li je moje preduzeće ćerka firma N1. To je bezobrazno i nije mi jasno šta imaju protiv te televizije, Nove S, i portala Nova.rs“, rekao je Nešović.

On ističe da od čačanske Gradske uprave nije dobio odobrenje ni za emitovanje vaskršnje čestitke, pa se više sredstvima za neke nove medijske projekte i ne nada.

„Zaista, obijanje moje i redakcija drugih kolega koji su bili izloženi tom nasilju i ne dobijanje informacija od javnog značaja je kratak put. Da se zaključiti da Srbijom vlada apsolutni medijski mrak, a kolege koje izveštavaju po slovu zakona se nazivaju stranim plaćenicima, domaćim izdajnicima, zapravo „stručnjacima“ „, zaključio je Nešović koji se više i ne nada da će mu oprema biti pronađena.

Foto: Nenad Nešović

Naša redakcija je poslala upit nadležnoj portparol službi u Čačku da li imaju nova saznanja o ovom slučaju, ali, do zaključenja teksta nismo dobili odgovore.

Ono što su nam komšije ispričale, te noći su videli dva lica na krovu, ali su smatrali da vrše neku popravku.

„Mislili smo da on prokišnjava. Bilo je lepo vreme, znamo da ljudi rade tokom dana u kancelarijama pa nam je palo na pamet da prepokrivaju ili obavljaju neke druge vrste popravke“, kaže danas za naš portal Snežana Majstorović.

Prema njenoj oceni to je skandalozno, jer ljudi, smatra, danas više ne mogu da budu sigurni ni tokom dana, a kamoli noću.

„To su naše komšije. Viđamo se svaki dan. Pratim taj portal, jedno vreme nije radio i smatram da je prava mera, objektivan, ima obe strane. Užasno je to što mu se dogodilo“, zaključila je ova Čačanka.

Bonus video: Krađa konja u Nišu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar