Advokati, protest
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izmenama čak četiri zakona, koji se proteklih nedelja nalaze u žiži javnosti, vlast je pokušala da, preko leđa građana, izvuče profit bankama. I dok se još uvek nije stišala bura oko Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (ZPP), kojim je bilo predviđeno da građani plate bankama sudske troškove za postupke koje protiv njih vode, nezavisno od ishoda, tokom vikenda došlo je do najava autentičnog tumačenja tri zakona - opet na štetu građana.

Autentično tumačenje Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, opet bi koristilo jedino bankarskom sektoru, kojim bi naplata troškova obrade kredita ponovo postala legalna i dovela do urušavanja više od 200.000 bankarskih predmeta.

Pročitajte još:

Iako je jučerašnja sednica skupštinskog odbora za ustavna pitanja, na kojoj je trebalo da se usvoje pomenuta tumačenja tri zakona koja se tiču sporova građana sa bankama odložena, advokati su juče izašli na ulice gradova širom Srbije u znak protesta, ali i podrške građanima u borbi za njihova prava.

Pravnici su održali i jednodnevni štrajk rada, a advokat Ivan Ninić, koji je prisustvovao jučerašnjem protestu u centru Beograda, u razgovoru za novine „Nova“, ističe da predložena tumačenja štite isključivo profit banaka.

„Ukoliko bi predložena tumačenja bila usvojena, na gubitku bi najviše bili građani, ali i privreda. Osim građana, tužbe protiv banaka podnose preduzetnici, zanatlije, ali i firme, koje žele da povrate nezakonito otet novac u poslednjih 20 godina. Teško je predvideti dešavanja u narednom periodu, jer imamo nepredvidivu vlast i agresivan bankarski lobi. Svako ko pročita koncept izmena ZPP-a i ova tri najnovija tumačenja, po stilu pisanja, prepoznaće isključivo namere vlasti da zaštite banke, odnosno profit banaka. Međutim, ako sve ovo prođe u Skupštini, štetne posledice će se odraziti i po ostvarivanje svih drugih prava malog čoveka koji ima nameru da se za zaštitu tužbom obrati sudu“, kaže Ninić.

Foto: N1

Podsetimo, bura oko Nacrta o izmenama Zakona o parničnom postupku nije se ni stišala, a već su stigle nove izmene u korist bankarskog lobija. Ranije predloženim izmenama ZPP-a, zbog kojih su srpski advokati održali čak nekoliko velikih protesta, predviđeno je da je građanin, koji je pokrenuo više parničnih postupaka protiv banke, dužan da, bez obzira na uspeh u sporu, plati banci troškove u svim tim postupcima – osim u onom koji je prvi pokrenuo.

Advokati su tvrdili i da bi time jedino korist imale banke, jer su troškovi sudskog postupka neretko veći i od same vrednosti spora, pa se građanima ne bi isplatilo ni da pokreću tužbe. Time bi korist ponovo imale isključivo banke.

„Ovi skandalozni predlozi tzv. autentičnih tumačenja trenutno su u senku bacili izmene i dopune Zakona o parničnom postupku, ali to je sistem spojenih sudova. Zbog protesta advokata vlast je udarila u zid, nisu želeli da čekaju jesen, mogući štrajk advokature i vanredne izbore u AKB, pa su pokušali skraćenim putem, preko vikenda, da „detoniraju“ kompletan pravni poredak u korist bankarskog lobija, a na štetu građana i privrede. Za nas je i dalje prioritet ZPP, nastavljamo time ozbiljno da se bavimo, sve dok se postojeći nacrt izmena ne povuče, jer znamo za jadac“, ističe Ninić.

Inače, ovo je već drugi pokušaj da se od strane vlasti, u proteklih mesec i po dana, proguraju izmene brojnih zakona, kojima bi banke ostvarile profit na štetu građana.

Advokati: Neće pobediti novac

Tokom jučerašnjeg dana više desetina advokata okupilo se ispred Narodne skupštine u Beogradu povodom autentičnog tumačenja zakona.

„Nikakva autentična tumačenja višedecenijskih zakona, koji su u primeni, neće im proći. Svaki put od danas će vam advokatura reći: „Ne!“, jer zakoni pripadaju građanima. Ne pokušavajte da menjate na desetine hiljada pravosnažnih presuda, u kojima je utvrđeno da je bankarski sektor hiljade puta prekršio zakon na štetu građana. Pobediće principi i građani, a ne novac“, rekla je advokatica Milica Mitrović.

Bonus video: Gostiljac izjava albanski lobi SNS poslanici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar