Foto: Privatna arhiva

Nakon što je Zoranu Todoroviću (62) iz Mladenovca oduzet automobil koji je bio oblepljen porukama protiv Aleksandra Vučića, navodno zbog „nepropisnog parkiranja”, novinar i bivši kriminalistički inspektor Uglješa Bokić (35) tvrdi za Nova.rs da je je u pitanju najbrutalnija zloupotreba policije u političke svrhe.

Inače, Todoroviću je policija oduzela automobil navodno zbog nepropisnog parkiranja, međutim on sumnja da je to učinjeno zbog parola kojima je oblepio svoj automobil. Reč je o parolama protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je ranije za Nova.rs istakao da će se boriti protiv totalne medijske blokade i nepoštovanja Ustava Srbije o slobodi javnog govora i mišljenja od strane aktuelne vlasti.

Foto: Privatna arhiva

Oduzimanje vozila Todoroviću policija je opravdala time da im je auto bio sumnjiv, a bivši policajac Uglješa Bokić smatra da MUP treba i da opravda svoje sumnje.

„Tom čoveku je automobil oduzet pozivajući se na Zakonik o krivičnom postupku, koji predviđa da automobil može da se oduzme radi veštačenja u koliko se posumnja u verodostojnost isprava tog vozila, kao što su brojevi šasije. To ne znači da policija svakome može da oduzme vozilo samo zato što policajac posumnja u nešto. Automobil Zorana Todorovića koji je oduzet je stariji automobil, koji je sigurno barem 15 puta prošao tehnički pregled. Na osnovu čega je onda policija posumnjala da s tim automobilom nešto nije uredu? Prosto, u pitanju je zloupotreba, jer ne može policajac da oduzme auto ako posumnja na nešto bez osnova“, kaže bivši kriminalistički inspektor.

Foto: Privatna arhiva

Bokić kaže da bi trebalo da postoje neke indicije koje bi dovele do toga da neko posumnja, a u prilog tome ide i činjenica da se MUP nijednom nije zvanično oglasio i rekao zašto je vozilo Zorana Todorovića oduzeto.

„To je prosto rečeno zloupotreba. Verovatno nekom lokalnom političaru, ili kome već, smeta Zoranov postupak i bunt, pa su našli način da mu oduzmu vozilo. Ranije je po zakonu automobil mogao da bude oduzet do 90 dana, a novi Zakon o krivičnom postupku to ne predviđa, odnosno sada se navodi da se to mora uraditi „u razumnom roku“, nakon čega se automobil treba vratiti vlasniku. Taj auto kod njih sada može ostati ko zna koliko“, kaže Bokić i dodaje:

Foto:privatna arhiva

„Tu je i tužilaštvo, koje jedino i može da naloži da se taj automobil izuzme i da se veštači. Tužilaštvo radi na osnovu onoga što im predstavi policija, ali isto tako morali bi da se zapitaju na osnovu čega je policija posumnjala da bi oni izdali nalog za veštačenje tog automobila. Sada već ulazimo polako u terminalnu fazu zloupotrebe institucija kao što je MUP, Tužilaštvo, a sve da bi se zastražili građani koji se bune ili ne slažu sa nametnutim načinom života i stavova“.

Na pitanje da li bi moglo da dođe do falsifikovanja izveštaja o veštačenju automobila, bivši kriminalistički inspektor navodi da je u Srbiji sve moguće.

„U karijeri sam se susretao da se manipuliše materijalnim dokazima. Pa ne zaboravimo slučaj „ubistvo na šinama“, gde je manipulisano sa DNK. Sve je moguće, ali ja ne mislim da će ovde biti podmetanja jer oni nisu oduzeli Zoranu automobil da bi mu ga trajno oduzeli ili napisali krivičnu prijavu, već samo da bi taj automobil sklonili sa ulice, a da se Todorović zastraši“, kaže naš sagovornik.

Foto: Printscreen/Danas/Privatna arhiva

Saslušan zbog transparenta

Sa druge strane, što se tiče slučaja veterana Zvezdana Ristića, koji je saslušan zbog krivičnog dela izazivanje panike i nereda, nakon što je posle prijema boračke spomenice koju mu je uručio ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, pokazao transparent „Кosmet je Srbija, Vučić je izdajnik“ pred 450 ljudi, Bokić navodi da je matrica ista.

„Taj čovek je primio nagradu i razvio je transparent radi iskazivanja svog političkog stava koje je svakom građaninu Ustavom zagarantovano. MUP se oglasio da je on pozvan na razgovor zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda. Da bi to delo postojalo mora da se izazove ta panika, ne može da se na to delo sumnja da bi možda izazvalo paniku, a svako ne vidim ni kakvu bi paniku izazvao transparent „Kosovo je Srbija, Vučić je izdajnik“. Takvih transparenata ima ima na svakom protestu na desetine, pa ja ne vidim da je neko privođen zbog takvih stvari“, navodi Uglješa.

Foto:privatna arhiva

Kako ističe, policija može da sasluša svakoga u svojstvu građanina, gde je ta osoba dužna da da informacije koje posedujete, ali i za to policija mora da ima adekvatan razlog i osnovu sumnje.

„Tu prosto nema mesta za policijsko postupanje, niti je policija imala bilo kakvu ingerenciju nad tim. Opet dolazimo do toga da je to jedan vid zastrašivanja. To je slanje poruke ostalima, da svako ko istakne transparent, policija može da ga pozove da dajete neke izjave i da vas neko saslušava“, kaže Uglješa.

On ističe da je siguran da ni ljudi koji su saslušavali veterana, kao ni policajci koji su oduzeli vozilo Todoroviću nisu to uradili svojevoljno već im je to naređen.

„Zašto ti policajci pristaju na tako nešto, ne znam. Imaju pravo da kažu da to neće uraditi, ali tada dolazimo u situacioju da su i oni zastrašeni, kao i do paradoksa da u jednoj instituciji kao što je MUP rade zastrašeni ljudi, a oni su ti koji bi nas trebalo da čuvaju. Ovo je tek početak predizborne kampanje, a šta tek da očekujemo kada se zahukta? Ovo je slanje poruke ljudima koji mislie da dignu glas, i da se pobune, da će proći kao ova dva čoveka“, zaključuje naš sagovornik.

VIDEO: Ratni veteran pokazao transparent i završio u policiji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar