Gigantsko gradilište stambeno - poslovnog kompleksa na Dorćolu, koje je gotovo preko noći i pod sumnjivim okolnostima osvanulo tik uz beogradsku tvrđavu i na zaštićenom području, zbunilo je mnoge građane koji se pitaju ko je mogao da izda dozvolu za izgradnju i ugrozi najveći srednjovekovni spomenik Srbije. Preko puta gradilišta, na dunavskom keju, razgovarali smo sa građanima i pitali ih šta misle o ovakvom tezu gradskih čelnika.

O detaljima izgradnje se ćuti, nadležne institucije pitanja ignorišu, te smo se obratili građanima da čujemo šta oni imaju da kažu. Sa dunavskog keja Kalemegdan se više uopšte ne vidi, jer je gradilište u potpunosti zablokirano pogled.

Pročitajte još:

Podsećamo, izgradnjom stambeno-poslovnog objekta „K-district“ u Donjem gradu Kalemegdana zauvek je onemogućen proces revitalizacije tog dela tvrđave i zagarantovano apsolutno uništavanje kulturne baštine prestonice Srbije. Novogradnja je locirana na zaštićenom području, Zakon o kulturnim dobrima ignorisan, dok su ekološki i kulturni faktori u potpunosti zanemareni.

„K-distrikt“ je projekat koji je 2018. predstavio ministar finansija Siniša Mali, tadašnji gradonačelnik Beograda. Tako se u dvorištu nekadašnjeg giganta „Beko“ grade luksuzni stanovi, za čije radove su zadužene holandska kompanija „Pinakl“ i domaća „Aleksander grup“, tačnije firma koja je u skopu grupe – „AGNS Invest“.

Portal Nova.rs nedavno je uputio pitanja o izgradnji ovog objekta na adresu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, koji je odgovoran za područje Kalemegdana.

Iz Republičkog zavoda, posle dužeg vremena nam se javila direktorka Dubravka Đukanović, koja je prvo zatražila da se sastanemo lično zbog „prirode pitanja i značaja teme“. Međutim, kada smo najavili da bismo došli s kamerom, odnosno da u slučaju susreta imamo nameru da snimimo razgovor sa njom, više se nije javila.

BONUS VIDEO: Stambeni blok na Kalemegdanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare