Foto: Shutterstock

U eksploziji bojlera, koja se dogodila jutros u stanu u naselju Bele vode na Čukarici, povređeno je 11 osoba, među kojima i dvoje dece. Najčešći uzrok tragedija i požara u domovima širom Srbije najčešće je upravo bojler zbog čega stručnjaci preporučuju da se njima rukuje sa puno pažnje, jer može biti smrtonosan.

Iako bojler ima čak tri vrste zaštite i tek nakon njihovog otkazivanja dolazi do eksplozije, stručnjaci konstantno apeluju na građane da se bojler gasi prilikom korišćenja, upravo kako ne bi došlo do kobnih posledica, odnosno smrtnih ishoda.

Pročitajte još...

Majstori kažu da bojler najčešće eksplodira usled neispravnosti, zbog čega je jako važno da se pažljivo koristi.

„Bojler koji se pravilno upotrebljava, odnosno, koji je na ispravan način održavan, nikada neće eksplodirati. Ipak i pored zaštita koje on ima, građani moraju da povedu računa o njegovom radu. Pa tako, recimo u slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se prepoznaje po zujanju i ključanju vode iz bojlera, obavezno bi trebalo isključiti dovod struje i pozvati električara“, tvrde stručnjaci.

Ipak, obavezno je i da se prilikom tuširanja isključi ovaj električni uređaj. Vodoinstalater Tomo Dimić istakao je za medije na šta građani da obrate pažnju prilikom rukovođenja bojlerom, ali i apelovao da povedu računa o starim instalacijama.

„Obično je reč o instalacija gde je uzemljenje loše. Kada pregori grejač u bojeru, unutra ostaje žica koja greje vodu. Kod starih instalacija kada grejač „probije“, bojler bude pod naponom, a sklopka ne može da iskoči“, rekao je on za medije.

Foto: Shutterstock

Kako je objasnio, u tom trenutku jedini provodnik struje je čovek koji se nalazi u kadi.

„Tada se kroz vodu prenosi struja i elekrticitet je rasprostranjen kroz celo telo, a ne samo na neke delove tela“, rekao je on.

Pročitajte još...

On se osvrnuo i na to kako dolazi do eksplodiranja bojlera.

„U bojleru postoji sigurnosni termostat koji reguliše temperaturu u bojleru, odnosno, kada se voda u bojleru ugreje, taj termostat gasi bojler. Takođe, tu je i sigurnosni ventil na bojleru koji ako je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada bojler bude pun pare, dolazi do pritiska i tada bojler eksplodira kao bomba“, ispričao je on.

Podsetimo, eksplozija bojlera u stanu u naselju Bele vode na Čukarici bila je toliko jaka, da su u nesreći potpuno razvaljena ulazna vrata stana. Na sreću, tragedija je izbegnuta na vreme, a devojke koje su se nalazile u stanu prošle su bez povreda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar