Navijači Velje Nevolje grafitima obeležavaju kraj gde diluju

Podeli:
Foto: Shuttertock/Arhiva

Gotovo sve kriminalne aktivnosti u Srbiji odvijaju se preko navijačkih grupa, a proteklih godina najbrojniji su "Janjičari" sada "Principi", kojima su se priklonile gotovo sve manje frakcije pristalica Grobara. Kako saznajemo, podgrupe unutar "Janjičara" teritorije obeležavaju prepoznatljivim grafitima, kako bi se znalo da je njihova, a glavni i najunosniji "posao" na ulici je definitivno trgovina drogom.

Kako saznajemo, grupa „Principi“, koju predvodi nedavno uhapšeni Veljko Belivuk proteklih godina preuzela je primat nad južnom tribinom. Tako su pripadnici ove grupe preuzeli sve navijačke poslove.

Foto:printscreen/instagram

Ubrzo su se „Principima“ priključile i gotovo sve manje frakcije Grobara, među kojima su „Vandal boys“, „Shadows“, „Niški kartel“, „Young boys“, „Grobari Pančevo“, „Alkatraz Braće Jerković“. Interesantno je da gotovo svaka od njih ima svoj deo u Beogradu, a najčešći poslovi kojima se bave jesu dilovanje droge.

Svaka grupa svoju teritoriju obeležava simbolima karakterističnim za tu frakciju, kojima stavlja do znanja ostalim navijačima da je to njihov deo. Tako imamo situaciju da grupa „Anti romi“ drži Karaburmu, dok je deo Braće Jerković „rezervisan“ za Alkatraz.

Crveno-beli aktivni na Novom Beogradu

Ipak, iako su proteklih godina navijači Partizana preuzeli gotovo sve delove Beograda, sem njih aktivne su i pristalice Crvene zvezde. Navijači crveno-belih proteklih najaktivniji su na Novom Beogradu, gde su zaposeli pojedine krajeve.

Neretko dolazi i do sukoba između pristalica Partizana i Crvene zvezde upravo oko teritorije, pa smo u proteklih nekoliko godina imali čest slučaj tuča između crveno-belih i crno-belih zbog prekrečenih grafita.

Foto: Screenshot Twitter Nasa CZV

Tako su krajem prošle godine navijači Partizana upali u Kotež, leglo navijača Crvene zvezde, gde su prekrečili murale crveno-belih koji su godinama bili obeležje ovog kraja.

Pročitajte još:

Među muralima koji su prekrečeni bio je i onaj posvećen Marku Ivkoviću Jagodi, navijaču Zvezde, koji je ubijen 2015. godine u Istanbulu. Sukob između zavađenih frakcija dogodio se novembra prošle godine kada su Grobari uništili sve murale crveno-belih.

Murali su preškrabani crnom bojom, kao i grafiti, i ostavljen je „potpis“ onih koji su to uradili – Grobari, Iz Principa i Leva strana.

Inače, preškrabani murali znače i da je druga „ekipa“ zauzela taj kraj, ali i najunosniji posao – trgovinu drogom.

„Grafitaški rat“ – najozbiljniji vid provokacije

U proteklih nekoliko godina, među navijačima, najozbiljnija provokacije jeste upravo škrabanje grafita. Sukobi između suprotstvaljenih frakcija navijača gotovo uvek počinju šaranjem grafita. Nakon šaranja neretko dolazi i do dogovorenih sukoba ili sačekuša. Neretko se u sukobima upotrebljava i vatreno oružje, a u proteklih godina, neki navijači su i smrtno ranjeni u pomenutih sukobima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar