Ilustracija kokain
Ilustracija kokain Foto:EPA-EFE/Fernando Villar

Crnogorski pomorci koji su pre skoro dve godine uhapšeni u Sjedinjenim Američkim Državama zbog šverca 20 tona kokaina priznali su krivicu, ali tvrde da su na šverc narkotika pristali jer su strahovali da će u suprotnom ozloglašena kriminalna grupa da naudi njima i članovima njihovih porodica.

Za jedan posao, kako su objasnili njihovi branioci, primali su više od mesečne zarade na regularnim poslovima koje su obavljali, prenosi crnogorski Dan.

Ovo su saopštili američki mediji, prenoseći prvi put javno objavljene podatke u ovom sudskom sporu pred tamošnjim sudskim organima. Dugo iščekivani detalji pojavili su se u obelodanjenim presudama koje su izrečene kada su neki od sada već osuđenih pomoraca priznali krivicu.

Priznajući krivicu, okrivljeni su naveli da su na šverc droge pristali i zbog loše finansijske situacije, a učešće u ovom nezakonitom poslu omogućavalo im je da obezbede egzistenciju porodicama. Za jedan posao, kako su objasnili njihovi branioci, primali su više od mesečne zarade na regularnim poslovima koje su obavljali.

Foto: EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Ipak, iz straha od šefova, pristali su i na pomaganje u švercu 20 tona kokaina koji su zaplenjeni u Filadelfiji. Kako su neki od okrivljenih ispričali u sudnici, a prenosi američki portal „Inquirer“, na ovaj posao su pristali iz straha šta će se dogoditi ukoliko to odbiju.

Američko tužilaštvo je prigovorilo ovakvim tvrdnjama. Smatraju da ne stoje navodi da se radi o prinudi i bilo kakvom strahu, budući da su za pomoć u utovaru kokaina moreplovci dobijali i po 4.000 evra. Ipak, prema pisanju pomenutog medija, priča o strahu od ozloglašenih kriminalnih grupa nije se našla samo u izjavi jednog okrivljenog, već nekoliko njih, ali i u sudskim spisima. Ipak, okrivljeni nisu navodili imena nalogodavaca ovog nezakonitog posla.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar