Pozar u Novom Sadu
Požar u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Trinaesti decembar, baksuzan za sve na adresi nesreće u Novom Sadu. Požar koji je izbio u potkrovlju zgrade u ulici Jozefa Marčoka, širio se iz minuta u minut – ni pola sata kasnije, goreo je skor ceo krov.

VIše od dve nedelje posle velikog požara u Novom Sadu, u kom je stambeni blok u naselju Liman ostao bez krova, stanari žive u nenatkrivenoj zgradi. Od posledica kiše koja je prethodnih dana padala u Novom Sadu, stanovi na poslednjim spratovima dodatno su oštećeni, a stanari apeluju na Grad, koji je obećao da će snositi sve troškove rekonstrukcije, da im što pre postavi makar privremenu nadstrešnicu. Interventne ekipe opkolile su zgradu u plamenu –12 vatrogasnih vozila, dva krana I 38 vatrogasaca borili su se vatrom puna četiri sata.

Ovo je ono što je posle vatre i vode ostalo od krova zgrade. Prizor koji se nije menjao pune dve nedelje posle požara – gomila šuta, nagorelih greda i uspomena čuvanih na tavanu. U danu kada je zgradu posetila ekipa N1, stigli su i prvi majstori. Da očiste ono što su na krovu zatekli, trebaće im, kažu nam, možda i osam dana.

Mnogo duže čekaće stanari poslednjeg sprata da se vrate u svoje domove. Vrata svog otvorio nam je poznati trener novosadskih atletičara Feđa Kamasai.

„Ja sam na šestom spratu, iznad nas je goreo tavan, Od posledica gašenja požara koji je bio izuzetno izuzetno veliki, stan je potpuno poplavljen“, kaže Kamasai.

N1: Da, evo vidimo i plafoni da su oštećeni. I parket je oštećen, sada smo u dnevnoj sobi.

Kamasai: Tako je, da.

N1: Kakva je situacija u ostatku stana?

Kamasai: Isto, možda i gora, možda i malo manja štete. Nisam merio, spavaća soba je totalno stradala, sve što je bilo u njoj.

Veću štetu od vatre, nanela je voda – 200 tona, koliko je bilo potebno da se požar ugasi. Desetak dana kasnije, pala je i prva kiša. Padala je četiri dana.

„Evo sad radnici JKP stan sad raščišćavaju krov, ali to ne znači da ćemo u nekom bliskom periodu biti zaštićeni od kiše. Ja se iskreno nadam zbog stanara i zbog svega da će to pre što biti ok i da mi možemo da pokušavamo da sređujemo naše stanove“, navodi Kamasai.

Svi stanovi na šestom prazni i ruinirani

„Šesti sprat je odsečen od struje. Sva brojila su skinuta, vodovi i oni su klemovani, jer je bila firma za testiranje struje. Od petog, svi stanari imaju struju“, objašnjava Ivana Lukić, zamenica predsednika saveta stanara.

Ona živi na drugom spratu. Njen stan nije oštećen u požaru, ali, priča nam, niko u zgradi bez krova, ili makar privremene nadstrešnice, ne oseća se bezbedno.

„Bezbednost je zbog toga sto padaju kiše, najavljuju se kiše, periodi kiše i snežnih padavina, I nanos vode ulazi direktno u stan, kako kažu, voda traži svoj put. Stanovi se natapaju, sada na šestom, koji se maltene ruiniraju, stiže i do petog, do četvrtog, stići će i do prizemlja“, ističe ona.

Dokle će stići voda, zavisi od dinamike radova – Grad Novi Sad obećao je da će snositi troškove čitave rekonstrukcije krova. Grad je onima koji su ostali bez stanova obezbedio i smeštaj. Pitanje koji stanari postavljaju je – koliko će sve to trajati?

„Mi samo tražimo i želimo da malo brže radovi idu nego što su događali do sada. Shvatamo da trebaju uraditi nacrte, da za sve to treba vremena, ali vremenske prilike nam ne daju vremena“, zaključuje Ivana Lukić.

Bonus video – Požar na Limanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar