Foto: Nova.rs

Nakon što je Jovana Popović, autorka anti-režimske pesme "Bagra" u ponedeljka puštena na slobodu, ovih dana tužilaštva su ukinula pritvor i Ivani Berić iz Sombora i Ričardu Rajcanjiju, koji, takođe, tvrde da su uhapšeni zbog kršenja mera koje im nisu izrečene.

Nakon isteka izrečene mere karantine, sudovi su prihvatili zahteve za ukidanje pritvora uhapšenih građana, koji se terete za kršenje zabrane izlaska iz samoizolacije, iako je evidentno da u navedenim slučajevima nisu ni bili obavešteni o ovoj meri.

#related-news_1

Da slučaj Popovićeve, autorke pesme “Bagra” u kojoj oštro kritikuje aktuelnu vlast u Srbiji, nije jedinstven potvrđuju i ovi primeri, u kojima je, po svemu sudeći, došlo do bitnog kršenja Ustava i prava građana. Zbog toga je Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti podnelo peticiju Vrhovnom kasacionom sudu, u kojoj zahtevaju da se nepravedno pritvoreni oslobode.

„Kako smo i prilikom predaje 12.000 potpisa najavili ukoliko svi pohapšeni ne budu pušteni iz pritvora, a Vrhovni kasacioni sud odbijajao da na Opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda zakaše Opštu sednicu na kojoj će biti zauzet stav o ovom pitanju, sledeće nedelje osporićemo ustavnost zakona kojim se dozvoljavama sudijama odlaganje odlaska u penziju i nakon 65. godine, čime vlast zapravo poslušnost pravosuđa“, rekao je predsednik ovog udruženja Savo Manojlović.

On se osvrnuo i na slučaj Nikole Ristića, mladića koji je prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog kršenja mera zabrane.

„Danas nam se javila devojka pritvorenog Nikole Ristića, koji je prvostepeno osuđen na dve godine. Njegov branilac danas je takođe predao zahtev za ukidanje pritvora. U svim prethodnim slučajevima sudovi su hitno isti dan odlučivali o zahtevu za ukidanju. U navedenom slučaju sudija Osnovnog suda u Požarevcu je rekla da će se odlučivati o zahtevu tek nakon utorka i proteka Uskršnjih praznika, što predstavlja nepotrebno maltretiranja okrivljenog i njegove porodice“, rekao je Manojlović.

On je dodao i da, bez obzira na prvostepenu presudu, za optuženog mora važiti pretpostavka nevinosti do pravnosnažnog okončanja postuka.

„Pritvor nikako ne može imati kažnjavajući karakter i sudovi moraju u svim slučajevima identično postupati. Jasno je da se verovatno ide u pravcu da u jednom momentu predsednik abolicijom zaustavi dalja krivična gonjenja, što će biti svakako još jedno poniživanje pravosuđa koje se bojalo da radi svoj posao. Dok čekamo tu milost, potrebno je da sve uradimo kako bi nepravedno pritvoreni bili što pre na slobodi sa svojim porodicama“, dodao je predsednik udruženja.

Podsetimo, slučaj koji je najviše pažnje u javnosti izazvao jeste privođenje Jovane Popović, koja je uhapšena 24. marta zbog kršenja mere samoizolacije, koja joj, kako tvrdi, nije izrečena. Ona je u ponedeljak puštena iz pritvora, a danas je trebalo da bude održano pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv nje u Osnovnom sudu u Kikindi, a koje je odloženo za 7. maj.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram