Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Današnje suđenje Jovani Popović, koja je optužena za navodno kršenje samoizolacije, odloženo je za 7. maj. Jovana se, prema rečima advokata, ne oseća dobro, a posledice držanja 20 dana u pritvoru u Požarevcu tek sada, zapravo, izlaze na videlo. Jovana nije bila u stanju da iznese odbranu, a od samog suđenja, mnogo se više plaši mogućnosti da ponovo bude vraćena u pritvor u Zabelu, o čemu će se odlučiti u naredna 24 sata.

Jovani je pritvor određen na osnovu “opasnosti ponavljanja krivčnog dela”, odnosno karantina. S obzirom da je od njenog povratka iz Crne Gore od kada se, bez ikakve naredbe, trebala samoizolovati već prošlo 28 dana karantina, ovaj uslov je prestao da postoji i Jovana je u ponedeljak puštena iz protvora. No uprkos tome što joj je suđenje ekspresno bilo zakazano za danas,

Foto: Privatna arhiva

Tužilaštvo u Kikindi je zatražilo njeno vraćanje u pritvor praktično sitog dana po njenom oslobađanju. Kako je mogućnost da ponovo prekrši karantin neosnovana, zamenik OJT Smiljka Radlović, koja je potpisala ovaj zahtev, navela da Popovićeva sad mora biti u pitvoru jer “može da prekrši policijski čas”, što praktično može nilo koji građanin Srbije. Pored toga, Radlovićeva svoj zahtev za pritvor i dadatno obrazlaže i time da Jovanini postupci “stvaraju uvrenje u mogućnost da će nastaviti sa ovakvim drskim i bezobzirnim ponašanjem i kršenjem mera”.  

Mada je očigledno u pitanju pravni nonsens, zakon nažalost dozvoljava mogućnost da Jovana bude u pritvoru sve dok se Tužilaštvu praktočno ne dopada njeno ponašanje.