Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Od početka 2022. u porodičnom nasilju ubijene su 23 žene što je uznemirujući podatak s obzirom na činjenicu da je tokom cele prethodne godine ubijeno ukupno njih 24. Uprkos novom zakonu, strategiji, akcionim planovima, statistika govori da naša zemlja ne uspeva da smanji prosek od najmanje dve ubijene žene mesečno.

Javnost se još uvek nije oporavila od ubistva žene u Zemunu kojoj je na svirep način suprug, pred decom, oduzeo život, a već tokom jučerašnjeg dana dogodio se novi zločin.

Subotičanin je, prema prvim informacijama, nožem izbo bivšu suprugu na smrt. Sumnja se da je nožem nasrnuo na ženu, a potom pobegao nakon zločina.

U svega dva dana Srbiju su potresla čak dva zločina.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Ubistvo u Zemunu

Direktorka Sigurne kuće u Beogradu, Vesna Stanojević, u razgovoru za Novu navodi da je broj ubijenih žena od početka godine podatak za koji je malo reći da je strašan.

„Životi su izgubljeni u nekim svađama ili jer je neko bio ljubomoran, umislio je da mu žena radi iza leđa, zato što je umislio da je partnerka kriva za njegove neuspehe. Ovo su sve neverovatne stvari. Znam da nasilje u porodici nije nešto što se dešava samo u Srbiji i svuda nažalost žene stradaju, ali sa druge strane mi moramo da razmislimo o tome da makar smanjimo broj ubijenih žena. Mi moramo da radimo na iskorenjavanju nasilja nad ženama“, navodi direktorka Sigurne kuće.

Ove žene su ubijene u 2022.

Tatjana Todorovic (57), Prokulje

Tatjana Perić (61), Kušiljevo

Katarina Prica (78), Beograd

Snežana Pavlović (45), Vranje

Samanta Vučković (31), Vlasotince

Snežana Petković (59), Titel

Marija Zarić (79), Golubac

Snežana Đuričić (61), Barajevo

Ana Živanović (41), Paraćin

Milena Milošević (35), Kragujevac

Zumreta Eminović (44), Tutin

Snežana Simić (47), Barajevo

Ana Kalbok (49), Sombor

Olivera Kurta (51), Stanišići

Ivana Radulov (50), Futog

Jagoda Savić (65), Beograd

Julijana Paunović (46), Petrovac na Mlavi

Blaženka Grbić Jovanić (39), Batajnica

Dragana Mihailović (55), Aranđelovac

Sebihara Drmaku (27), Beograd

O slučaju ubijene žene iz Zemuna, koju je suprug usmrtio drvenom palicom, naša sagovornica napominje da mi kao društvo moramo da radimo na činjenici da se tako nešto ne sme događati.

„Oni su živeli u okruženju da su svi okolo mogli da čuju i vide šta se tu dešavalo. Ko zna koliko je tu nasilja bilo. U takvim porodicama kao što je bila ova, mislim na uslove života, komšiluk sve čuje. Oni između sebe znaju. To je sredina u kojoj niko takvoj ženi ne pomaže, niti smatra da joj treba pomoć. Tek kada se sve tragično završi onda se upitamo šta se dešavalo, a dešava se verovatno svaki dan“, kaže Stanojević.

Kako dalje ističe, o ovom slučaju će se slušati tri dana, a onda će se zaboraviti sve do nove žrtve.

„Ne smemo da brojimo žrtve, a da nikada nismo pričali o tome kako na jedan ozbiljan način da stanemo na put tome. Mi defakto šaljemo ženama poruke „nemojte da ćutite“, „prijavite nasilje“ i posle ništa. Ona žena koja o nasilju progovori glasno, mora imati apsolutnu podršku da ne bi došlo do raznoraznih osvetničkih pretnji od strane prartnera. Nije stvar samo poslati poruku nego nešto i uraditi“, kaže naša sagovornica pa dodaje da je u Sigurnoj kući pre tri godine rađena anketa: Da su ostale sa partnerom u kući, šta bi se dogodilo? Njih 82 odsto je odgovorilo da bi bile ubijene.

Ona apeluje na sve žene da prijave nasilje i da ne trpe.

„Žena treba da prijavi nasilje ukoliko je to moguće. To nije imperativ, jer nema se uvek uslova za to. Nikada, pogotovo po manjim mestima, ne znate ko koga poznaje. Ali, ako ima drugaricu, sestru, blisku komšinicu, to treba reći. Onda se stvara krug ljudi koji će joj pomoći kada treba pomoć. Ako nemaš podršku, nemaš ni gde da odeš“, zaključuje Vesna Stanojević.

Foto: medija centar beograd

Pojedini zločini duboko su potresli javnost zbog načina na koji su izvršeni, a u većini slučajeva okidač je ljubomora. Jedan od takvih je i ubistvo doktorke Milene Milošević iz Kragujevca koju je suprug Vladimir (40) upucao u vrat.

Pročitajte još:

Motiv se navodno krio u ljubomori jer je Milena radila u Nemačkoj, a suprug je sumnjao u njenu vernost. Prema rečima komšija ništa nije ukazivalo da će doći do tragedije.

Takva je bila i likvidacija Blaženke J. (39) koja je nađena mrtva u bračnom krevetu, a negaleko od nje bila je sekira kojom joj je presudio suprug Čedomir (43). Istraga je pokazala da se motiv ubistva krije u odluci nesrećne žene da se razvede od supruga koji je radio u Nemačkoj.

Identičan slučaj bio je i Snežanom Simić iz Barajeva. Nju je ubio bivši partner sa više od 10 uboda nožem u dvorištu kuće.

Mihajlović: Hitno uvođenje registra nasilnika

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je ranije da je borba protiv rodno zasnovanog nasilja odgovornost društva u celini.

„Verujem da niko ne može da ostane imun na vest o ubistvu, izgubljenom životu i činjenici da žene gotovo svakodnevno trpe nasilje. Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem, od početka godine ubijeno je 22 žena, više od 350 njih u poslednih 12 godina, to su strašni podaci“, navela je Mihajlović.

Istakla je da se Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost zalaže uvođenje jedinstvenog registra nasilnika i da će u novom mandatu Vlade insistirati na što skorijem formiranju te evidencije.

VIDEO: Nasilje nad ženama – gde greše institucije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar