Foto: N1

Tokom proteklih sedam meseci u Srbiji je ubijeno najmanje 20 žena, podaci su koje je iznelo Vladino Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost. Taj broj govori nam, na žalost, da to verovatno nije kraj, i da će po broju smrtnih slučajeva, ova godina premašiti prethodnu. Kao način da spreči ovaj trend Vlada predlaže javni registar nasilnika, a nevladine organizacije poručuju - "napravite registar propusta, jer se isti problemi ponavljaju već godinama".

Snežanu, Julijanu, Anu, najmanje 20 venčanih i nevenčanih supruga, majki, ubili su u proteklih sedam meseci njihovi partneri ili srodnici. Ovaj podatak pokazuje da broj nasilnika raste, ali i da neka karika u sistemu zaštite popušta. Ojačaće je uvođenje jedinstvenog registra nasilnika, misli prva žena Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

„Mi smatramo da mora da postoji zabeleženo, ako je neko na bilo koji način priveden, osuđen, šta god to bilo već kako to ide pravno, to mora negde da bude zabeleženo, to mora i treba da bude javno“, navela je Mihajlović.

Ako nešto mora biti zabeleženo onda je to i registar propusta, poručuju nevladine organizacije. Kažu da je svakom trećem ubistvu prethodila prijava.

„Tu je zapravo najvažnije ispitati zašto sistem nije u stanju da odgovori ni na trećinu onog nasilja koje mi vidimo“, ukazuje Vedrana Lacmanović, iz Autonomnog ženskog centra.

Registar je dobra ideja, misle predstavnice pravosuđa, ali on dolazi na kraju. Pre toga je važnije pomoći žrtvi. I pravno i finansijski, kroz fond za koji se zalaže sutkinja Apelacionog suda iz Novog Sada.

Foto: N1

„Da se sredstva, na primer, od oportuniteta ili od imovine koja se oduzima u krivičnim postupcima koja su proistekla iz krivičnih dela, da se napravi određeni fond odatle za finansiranje podrške žrtvama“, kaže sutkinja Apelacionog suda u Novom Sadu Olivera Pejak Prokeš.

Opširnije pročitajte na N1.

Bonus video: Vedrana Lacmanovic i Biljana Slavković: Nasilje nad ženama – gde greše institucije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare