Foto: Nova.rs

Temu asfaltiranja ulice u Ritopeku u kojoj se nalazi ozloglašena kuća Veljka Belivuka, otvorio je nekadašnji predsednik opštine Grocka i prvostepeno osuđeni na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Nadležni za ovaj posao i oni koji su javno označeni za njegovo organizovanje, između sebe prebacuju lopticu odgovornosti.

Ulica Livadice, povezuje Smederevski put sa naseljem Ritopek. Na kraju ulice čijih slika nema na Gugl mapi jer je kroz nju do prošle godine jedva traktor prolazio, nalazi se dvospratna kuća, u kojoj je, kako se sumnja, kriminalna grupa Veljka Belivuka počinila stravične zločine. Ulica je prošle godine asfaltirana. Ko je i po čijem nalogu asfaltirao ovu ulicu, pita se bivši prvi čovek Grocke, Dragoljub Simonović. Intervju nedavno objavljen na internetu, prvostepeno osuđeni zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, počeo je tvrdnjom da to nije učinila opština i upiranjem prsta u bivše stranačke kolege, piše N1.

„Put je asfaltirao Srbijaput. Ko je dao naređenje, ne znam. Po difoltu naređenje bi mogao da da koordinator Srpske napredne stranke za opštinu Grocka Milosav Miličković ili Goran Vesić. Ili je to radio Srbijaput bez ičijeg znanja. Čudno je da je to završeno za par dana. Sa visokog mesta je neko naredio to asfaltiranje“, naveo je Simonović.

Visoko mesto svakako ima Miličković, i kao državni sekretar u MUP-u i kao član predsedništva, ali i Goran Vesić kao zamenik gradonačelnika. On tvrdi da Grad sa tim nema nikakve veze.

„Meni je zanimljivo da ljudi pridaju pažnju čoveku koji je zapalio kuću novinaru koji ga je kritikovao. Sami ste mogli videti iz te izjave da je to opštinski put, znači ne pripada gradu i da je radio Srbijaput, preduzeće koje takođe ne pripada gradu. Prema tome ne može niko iz grada da da nalog nikome u Srbijaputu, jer to nije naše preduzeće, a na kraju krajeva postoje dokazi ko je kome potpisao i to se tako lako da utvrditi, da to nikakav problem nije“, odbacio je tvrdnje Vesić.

Simonović je u tom intervjuu kazao i da put nije bio u planu da se asfaltira, da za to nije znala ni predsednica opštine u to vreme Živadinka Avramović, te da je to izvedeno bez znanja lokalne samouprave. A ona je to i potvrdila.

„Put prema Ritopeku je 2020. godine asfaltiralo preduzeće ‘Srbijaput’ A.D, bez znanja nas iz opštine. Radi se o deonici od četiri, pet kilometara, koja dobrim delom prolazi kroz njive i livade, što je u to vreme izazvalo proteste meštana“, rekla je Avramović.

Novinari koji su o spregama vlasti i kriminalne grupe Veljka Belivuka pisali, potvrde o ovome nemaju, ali kažu da to ne znači da veze na lokalu možda postoje.

„Mi stvarno nismo nailazili na veze sa lokalnim političarima. Mi smo uspeli da dokažemo veze sa vrhom MUP-a i čak vrhom države, kao što su veze sa Novakom Nedićem koji je aktuelni generalni sekretar Vlade i Nenadom Vučkovićem, koji je u to vreme radio u MUP-u i bio vrlo visoko pozicioniran“, precizirala je Bojana Jovanvić iz KRIK-a.

Direktor „Srbijaputa“ Petar Živojinović rekao je ranije medijima da nije upoznat sa gradnjom ovog lokalnog puta, ali da će saopštiti da li je i zbog čega „Srbijaput“ asfaltirao ulicu livadice. To se u međutim nije dogodilo. Takođe, iz Srbijaputa nisu odgovorili ni na pitanja N1 u vezi sa ovim. Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak, sa druge strane rekao je da asfaltiranje nema veze sa Belivukom i da je to radila „Šumadijaput“ preko „Srbijaputeva“, međutim takva nabavka nije oglašena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar