Nikola Filipović,uhapšen u Španij .Foto:printscreen/Policía Nacional

Nikola Filipović, saradnik Nikole Džonija Vušovića, uhapšen je u Barseloni u nastavku akcije u kojoj je prošle nedelje priveden i Vušović koji se tereti da je bio na čelu kriminalne grupe "vračarci", optužene za tri ubistva i više pokušaja. Optuženi Filipović, kako je saopštila policija, osumnjičen je za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i za teško ubistvo u pokušaju nad oštećenim Lazarom Vukićevićem.

Nikola Filipović je priveden u Barseloni, a prema pisanju tamošnjih medija, kod sebe je imao dokumenta na četiri različita imena. Nakon što je pre njega priveden Vušović, Nacionalna policija Španije je počela sa detaljnom kontrolom katalonske pokrajne u potrazi za drugim beguncima.Agenti zaduženi za ovu operaciju su otkrili da se Filipović pridržava strogih mera kako ne bi bio uhvaćen, da organizuje kontrapratnju kako bi uočio da li ga neko prati, a često je menjao i fizički izgled.

Postavili bombu pod Vukićević „porše“

Kako je opisano u optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u koji je Nova.rs imala uvid, Filipović je 2019. godine postao član kriminalne grupe koju su predvodili Vušović i okrivljeni Uroš Piperski. Terete se da su 7. oktobra 2019. godine na Vračaru, po prethodnom dogovoru i Vušovićevom nalogu, pokušali da ubiju Lazara Vukićevića.

Lazar Vukićević Foto:Privatna arhiva

Zbog toga su se okrivljeni Nikola Filipović i Marko Drakula, protiv kog se već vodi krivični postupak, automobilom „reno kangu“ žute boje, na kom su se nalazile lažne registracione oznake, dovezli na Vračar u ulicu u kojoj je Vukićević stanovao sa porodicom. Sa sobom su poneli i eksploziv koji je prethodno nabavio Drakula i tu napravu crne boje postavili su ispod „poršea“ u vlasništvu Vukićevićevog oca.

Foto: Vesna Lalić

Potom je Drakula daljinskim upravljačem aktivirao eksploziv, a Vukićević koji je u tom trenutku izašao ispred kuće, prošao je sa lakom povredom, dok je učinjena veća materijalna šteta na okolnim automobilima.

Potom su se odvezli ispred firme „EDePro“ gde su zamenili registarske oznake na vozilu.

Inače, Nikola Filipović je, kao i drugi članovi kriminalne grupe, koristio Skaj aplikaciju za zaštićenu komunikaciju o krivičnim delima. Tako se na Skaju krio iza nadimka „Holivud“.

Vukićevića ubila Belivukova ekipa

Iako je Nikola Vušović zajedno sa saradnicima svoje kriminalne grupe želeo Vukićevićevu smrt, za ubistvo tog mladića tereti se kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka MIljkovića. Kako je opisano u optužnici, oni su oteli Vukićevića i odveli ga u Ritopek gde su ga, nakon stravičnog zlostavljanja, ubili, a potom njegovo telo samleli i bacili u reku.

Veljko Belivuk hapšenje
Veljko Belivuk Foto: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

Sa druge strane, Marko Drakula koji se tereti za postavljanje eksploziva, sin je poznatog muzičara, frontmena grupe Direktori Nebojše Drakule i protiv njega se već vodi krivični postupak. Drakula je nedavno izneo svoju odbranu pred sudom gde je naveo je da motiv postavljanja eksplozivne naprave to što je bio ljut na Vukićevića zbog njegove „bahate i nasiliničke vožnje“. Drakula je ispričao da je vodio računa da niko ne bude povređen i da mu je je dobacio „druže, ostao si bez poršea“.

Vušović pao u Barseloni

Nikola Filipović je uhapšen u nastavku akcije u kojoj je prošle sedmice priveden vođa grupe Nikola Džoni Vušović u Barseloni, a o ovom hapšenju oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

„Dana 22.10.2024. godine, u Kraljevini Španiji, u Barseloni uhapšen je Nikola Filipović, član organizovane kriminalne grupe „Vračarci“ i desna ruka Nikole Vušovića. Nikola Filipović osumnjičen je za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i za teško ubistvo u pokušaju nad oštećenim Lazarom Vukićevićem“, saopšteno je iz MUP.

Podsetimo, kriminalna grupa „vračarci“ tereti se za likvidacije „Pink pantera“ Aleksandra Šarca, biznismena Dragana Ristića Čađe i navijača Aleksandra Halabrina, kao i nekoliko pokušaja. Mete ove grupe bili su Miloš Nilović, sada pokojni Lazar Vukićević, zatim Novopazarac Samir Divljanović, kao i advokat Arsenije Stefanović.

Bonus video: Hapšenje zbog razbojništva na Zvezdari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar